Istorie

Calendar istoric. Pe 30 aprilie debutează Mihail Sadoveanu în ziarul umoristic „Dracul”

1844: Alexandru Ioan Cuza s–a căsătorit cu Elena Rosetti–Solescu, fiica cea mare a postelnicului Iordache Rosetti și a Catincăi Rosetti, născută Sturdza. Cu acest prilej, Cuza a refuzat să primească țiganii robi trecuți în lista dotală a soției, fiind astfel primii care au acceptat hotărârea Adunarii Obștești din 31 ianuarie 1844 de dezrobire a țiganilor.

1897: Mihail Sadoveanu a debutat în ziarul umoristic “Dracul” din București. Sub pseudonimul Mihai din Pașcani, viitorul romancier publica schița umoristică de 40 de rânduri sub titlul “Domnișoara Mxxxx Falticeni”.

1937: În Filipine a avut loc un plebiscit referitor la dreptul femeilor de a vota. Au putut participa doar bărbații care, în majoritate (peste 90%), au fost de acord ca femeile să se bucure de acest drept.

1939: Franklin Delano Roosevelt este primul Președinte american care a apărut pe postul de televiziune.

1945: Adolf Hitler și Eva Braun se sinucid după ce au fost căsătoriți o zi.

1988: La Dublin, Irlanda, Céline Dion câștigă a 33-a ediție a Eurovisionului pentru Elveția cu piesa “Ne partez pas sans moi”.

2001: Dennis Tito, primul turist spațial decolează pe o navetă rusească cu destinația Stația Spațială Internațională.

Pe 30 aprilie s-au născut Jaroslav Hašek (1883), scriitorul român Ion Vinea (1895) și regizorul danez Lars von Trier (1956).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *