Actualitate

Campania statului pentru RECENSĂMÂNT întârzie din cauza deplasărilor conducerii BNS și a guvernului

Conform vicedirectorului Biroului Național de Statistică (BNS), Inna Maslo, campania de informare cu privire la recensământ va începe imediat ce Lucia Spoială și prim-ministrul Iurie Leancă vor reveni din deplasări.

Campania de informare

„Vom prezenta toate sugestiile care au venit din partea societății civile, din partea instituțiilor, care continuă să vină, deși chestionarele sunt finalizate”, explică Inna Maslo. Mai mult, aceasta afirmă că, „teoretic, perioada de organizare a recensământului nu va fi modificată”, deși viceprim-ministrul Tatiana Potâng, a declarat contrariul, motivând faptul că „BNS nu a reușit să îndeplinească toate activitățile prevăzute”.

În cadrul campaniei de informare despre importanța participării la recensământ se vor implica instituțiile și ministerele de resort care au participat și la procesul de organizare, Consiliul Național al Tinerilor care, cu suportul ministerelor, va avea o campanie de informare, administrația publică locală, cu reprezentanții cărora s-au organizat seminare de instruire, și experții internaționali.

Deși campania de informare oficială nu a început deocamdată, reprezentanții BNS au întreprins deja câteva acțiuni de pregătire a recenzorilor și a autorităților implicate. Altfel, în perioada 25 noiembrie – 22 decembrie, reprezentanții BNS au vizitat câte două raioane pe zi pentru a se întâlni cu reprezentanți ai Administrațiilor Publice Locale (APL), în total 1530, pentru a transmite informațiile, în special, despre cadrul legal. „Ei au fost informați că au voie să noteze strict doar ceea ce vor declara respondenții. În caz contrar, vor fi sancționați. Mai mult, recenzorul este obligat să nu divulge răspunsurile primite, acestea fiind informații private”, afirmă șefa Direcţiei statistică demografică şi recensământul populaţiei din cadrul BNS, Natalia Bargan.

Pentru evitarea falsificării răspunsurilor din chestionare, BNS a întreprins mai multe măsuri de siguranță. Astfel, formularele vor fi tipărite într-un număr exact, iar evidența lor va fi strictă. „Anularea, corecturile se vor face doar cu acordul respondentului și doar cu semnătura acestuia. Mai mult, la sfârșitul procedurii de completare a chestionarului, acesta trebuie semnat atât de recenzor, cât și de respondent. De altfel, fiecare intervievat trebuie să vadă clar ceea ce notează recenzorul în chestionar”, explică Inna Maslo.

Ce a fost și ce-a rămas?

La baza chestionarului actual a stat cel din 2004, însă din el au rămas doar câteva întrebări esențiale, celelalte fiind modificate după recomandările internaționale. Dacă în precedentul nomenclator al etniilor erau 134 de etnii, acum sunt doar 87. „La sugestia expertului Victor Dinculescu, am simplificat procesul de procesare prin analizarea rezultatelor din 2004, excluzând etniile care nu au acumulat nicio unitate, majoritatea dintre ele fiind din Uniunea Sovietică”, explică Natalia Bargan.

De subtilitățile problemei etnice din R. Moldova sunt conștienți și experții internaționali. În acest sens, directorul adjunct al Oficiului de Statistică din Republica Cehă, Stanislav Drápal, a declarat că pentru înțelegerea completă a componenței unei populații trebuie studiată istoria acesteia. „Acum, după ce m-am documentat, am înțeles că moldovenii, românii sunt populația de bază a R. Moldova. Adică români”, a explicat expertul ceh. De altfel, acesta a adăugat că doar cei neinformați pot spune că este vorba despre două etnii diferite.

Printre schimbările efectuate în chestionarul recensământului este substituirea termenului de patronimic cu „Prenumele tatălui”. A fost exclus și termenul de „naționalitate”, rămânând doar „etnie”. Mai mult, la întrebarea legată de religie, respondentul va răspunde „la libera declarație”.

Cine ne va bate la ușă?

Recenzorii vor fi identificați cu ajutorul APL-urilor, reprezentanții cărora, în baza legii, trebuie să se implice în angajarea acestor persoane. Conform Nataliei Bargan, cadrele didactice, lucrătorii sociali și medicali vor fi favorizați, astfel încât „ei cunosc cel mai bine localitățile și populația acestora”. „Am explicat primarilor, că toți recenzorii vor fi intervievați la BNS. Mai mult, am explicat că, indiferent de apartenența etnică, religioasă, politică ș.a., toți avem nevoie de cifre. Din această cauză ele trebuie colectate corect. Iar dacă va fi depistat că cineva a influențat răspunsurile din considerente politice, aceste acțiuni vor fi în detrimentul forțelor politice susținute”, explică Natalia Bargan.
Cei care refuză să primească recenzorii în casă, vor fi invitați la sediile staționare ale recenzorilor, care se vor găsi în fiecare raion, în școli, preturi, în funcție de posibilități. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *