Campanie TIMPUL: Nu cumpărați produse din Federația Rusă. Semințe și pesmeți ca la ruși
În magazine, aperitivele ocupă un loc important în coșul de cumpărături, mai ales când ne pornim într-o călătorie sau la picnic. Producătorii din Republica Moldova, Ucraina și UE au umplut rafturile cu gustări de tot felul, însă deseori se întâmplă ca cele produse în Federația Rusă să ocupe locurile cele mai avantajoase, adică mai aproape de privirile cumpărătorilor. Pentru a nu susține economia țării care interzice deseori importul produselor moldovenești și promovează separatismul, vă îndemnăm să nu mai cumpărați aperitivele făcute în Federația Rusă.
O bună parte din mărcile comerciale sunt bine cunoscute în toată lumea, cum ar fi chipsurile „Lay’s” sau „Pringles”. Însă denumirea nu ar trebui să ne inducă în eroare. Atenție la codul de bare. Dacă șirul de cifre începe cu „46”, atunci cartofii sunt preparați la o întreprindere din Rusia și, prin urmare, am putea alege cele făcute mai aproape, în România, de exemplu. Alt producător care și-a extins afacerea în Rusia este compania norvegiană „Rieber &Son ASA Group” care a cumpărat câteva fabrici de ambalare a arahidelor și nucilor din regiunea Moscovei. Nucușoarele acesteia se vând la noi sub denumirea „Chaka” și „Жико” (Jiko). Ar fi bine să nu le cumpărăm.
Compania rusă „Снэк-Груп” (Snack Grup) din Lipețk vinde la noi alune „Maчо”, pesmeți „Флинт”, semințe „Semki” și „Russkie Semki”. În cazul în care nu sunt produse în Ucraina, am face bine să nu le cumpărăm și să căutăm aperitive produse la vecinii noștri sau în statele europene.
În ultimul timp, în magazine a apărut un nou produs sub denumirea „Хрусteam” (Hrustim), în ambalajul căruia se ascund pesmeți și biscuiți sărați. Aperitivele sunt fabricate, la fel, în regiunea Moscovei, sub egida holdingului internațional Pepsico. Nu le cumpărați. La fel cum vă recomandăm să evitați semințele de floarea soarelui „Бабкины семечки” (Semințele bunicuței), produse în Rusia.
Recomandate
La capitolul semințe de floarea soarelui și dovleac există alternative foarte bune pe piața locală, cum ar fi mărcile comerciale moldovenești „Doza” și „Grimal”, „Zaraza” din Ucraina și „Nutline” din România. Ultima aparține grupului Intersnack care ne bucură cu arahide sărate „Fiesta” și alune „Felix”.
TIMPUL
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!