Internațional

Canada anunță că va returna Germaniei turbinele reparate pentru gazoductul Nord Stream 1

Canada va returna Germaniei turbinele ruseşti reparate necesare pentru mentenanţa gazoductului Nord Stream 1, despre aceasta a comunicat sâmbătă ministrul canadian al resurselor naturale, transmit Reuters şi AFP cu referire la Agerpres.

„Canada va acorda Siemens Canada un permis revocabil şi de o durată limitată pentru a permite revenirea în Germania a turbinelor Nord Stream 1 reparate, ceea ce va sprijini capacitatea Europei de a avea acces la energie fiabilă şi accesibilă în timp ce continuă tranziţia de la petrolul şi gazul ruseşti”, a declarat ministrul Jonathan Wilkinson.

„În lipsa unei aprovizionări necesare cu gaz natural, economia germană va suferi dificultăţi foarte importante şi germanii înşişi riscă să nu îşi poată încălzi locuinţele la apropierea iernii”, a explicat ministrul canadian într-un comunicat.

De asemenea, el l-a acuzat pe preşedintele Rusiei, Vladmir Putin că vrea să ”provoace divizări între aliaţi”.

Guvernul german se afla de mai multe săptămâni ”în contacte intense” cu Ottawa pentru a obţine returnarea acestor echipamente în Europa în pofida sancţiunilor aplicate Rusiei.

Luna trecută, Gazprom a redus volumul de gaz pompat prin Nord Stream 1 la doar 40% din nivelul obişnuit, invocând întârzierea în primirea echipamentelor trimise de Siemens pentru mentenanţă la filiala sa din Canada.

Ucraina s-a opus returnării acestor turbine către Gazprom, spunând că gazoductele de pe teritoriul său pot transporta un volum suficient de gaz spre Germania pentru a compensa scăderea livrărilor prin Nord Stream 1.

„Nu trebuie să cedăm şantajului Kremlinului”, a declarat joi Serghei Makogon, şeful operatorului de transport de gaz OGTSU.

Tot sâmbătă, guvernul de la Ottawa a mai anunţat că va extinde sancţiunile economice împotriva Rusiei pentru a include şi producţia industrială.

Noile sancţiuni ”se vor aplica transportului terestru şi prin conductă, precum şi producţiei de metale şi de echipamente de transport, calculatoare, electronice şi electrice, precum şi de maşini” industriale, a precizat ministrul de externe Melanie Joly.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *