Sănătate

Când consumul de apă ne poate face rău

Dezechilibrul electrolitic

Apa este parte componentă din toate organele (creier, plămâni, ficat, rinichi) şi este implicată în toate procesele ce asigura bună funcţionare a organismului. În jur de 70% din organismul nostru e reprezentat de apă. Paradoxul este că efectele sunt periculoase când ingerezi prea multă apă, într-un timp foarte scurt.

Ce se întâmplă? Organismul iese din circuit: creşte presiunea sangvină, care presează vasele, suprasolicită rinichii şi sângele ajunge să inunde cutia craniană. Mai clar, sistemul circulator, în fapt un circuit închis, va fi diluat de apă şi va lupta pentru a se reechilibra. În timpul acestui efort-limita de echilibrare electrolitică, apă pătrunde din sânge în celule şi le umflă. Dezechilibrarea electrolitică are efecte catastrofale: apar durerile de cap, de stomac, iar respiraţia devine greoaie. În final, creierul nu mai poate regla respiraţia.

Bea apă cu măsură!

Şi rinichii sunt forţaţi să lucreze peste program, în încercarea de a filtra apă. Problema este că deşi rinichii pot funcţiona optim şi să nu ai vreodată probleme cu ei, funcţia renală se deteriorează când le dai apă în exces. Rămâi, aşadar, la 8-10 pahare pe zi. Dar ţine cont de faptul că trebuie să bei treptat această cantitate, pe parcursul întregii zile, nu forţat, dintr-o suflare, şi nu atunci când arzi de sete (starea de alertă pe care ţi-o comunica organismul).

sursa: femeia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *