Economie

Care sunt cheltuielile pentru încălzirea cu biomasă vs. cărbune și gaze naturale (studiu de caz)

Puțini conștientizează beneficiul valorificării resurselor energetice locale și locurilor noi de muncă create comparativ cu utilizarea resurselor energetice importate.

Expertul în energetică Ion Muntean dă drept exemplu cazul grădiniței din satul Calfa raionul Anenii Noi. Aceasta are o suprafață încălzită de 800 m2 și până în anul 2012 a fost termoficată cu ajutorul unei centrale termice pe gaze. Din 2012 instituția are instalată o centrală termică pe peleți cu sistem de alimentare automată. Din spusele directoarei, anual se economisesc aproximativ 30% din cheltuielile pentru energie, ceea ce ar însemna între 30 și 40 mii MDL la prețul de 2000-2300 MDL pentru o tonă de peleți (preț achitat de instituție în sezonul de încălzire precedent).

Expertul analizează, pe blogul său, câteva scenarii de evoluție a prețului la peleți și să calculez care ar fi economiile considerând tariful la gaze naturale neschimbat în următorii ani (6.72 MDL/m3 incl. TVA). El se referă la scenariul în care clădirea ar fi fost încălzită cu ajutorul unei centrale termice pe cărbune.

Până la instalarea centralei noi, clădirea era aprovizionată cu energie de la o centrală termică pe gaze. Estimând eficiența totală a sistemului de 90%, obținem cheltuieli anuale de aproximativ 115 mii MDL (calculat la tariful din 2011). În realitate cheltuielile puteau fi mai mici din considerente de economisire.

Analizând rezultatele prezentate în tabel constatăm că încălzirea pe biomasă este cea mai eficientă din punct de vedere economic și într-o perspectivă mai îndelungată de timp, chiar dacă prețul peleților va crește până la 3000 MDL/t, instituția tot va înregistra economii. În același timp, trebuie de menționat că economiile vor crește și în cazul unei eventuale creșteri a prețului la gaze și cărbune, lucru și mai probabil comparativ cu creșterea prețului la peleți.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *