Carte de vizită – Vasile Romanciuc: „Sunt purtătorul de cuvânt al tăcerii”
A fost redactor la Radio Moldova, la editurile „Literatura Artistică”, „Ştiinţa”, „Museum”, consultant la Uniunea Scriitorilor. În prezent este şeful Departamentului literatură la Editura „Prut Internaţional”. A debutat în 1974 cu volumul de poeme „Genealogie”. Au urmat cărţile „Citirea proverbelor”, „Dacă ai un prieten”, „Din tată-n fiu”, „Ce am pe suflet”, „Mama coase-o floricea”, „Pământul părinţilor, pământul copiilor”, „Un timp fără nume”, „Copilul cu aripi de carte”, „Recitirea proverbelor”, „Olimpul de plastic”, „De ce plânge clovnul?” ş.a. Este laureat al mai multor saloane de carte de pe ambele maluri ale Prutului. Versurile sale au fost traduse în rusă, ucraineană, franceză, italiană, engleză, bulgară.
Vasile Romanciuc este „poetul nefabricat”, aşa cum a fost supranumit de către colegi, „o inimă ce râde şi plânge în cuvinte” (Ion Ciocanu). Proverbial de modest, este, cred, singurul scriitor de la noi care nu a fost antrenat în gâlcevile literare, fiind mereu preocupat de îngrijirea cuvintelor cu harul pe care i l-a dat Dumnezeu. Este, precum afirma Arcadie Suceveanu, un poet cu o voce morală limpede, care apelează la simbolurile poeziei tradiţionaliste: casa, iubirea de ţară, graiul, mama, spaţiul natal, refuzul maculării sufletului, iar ca expresie – un poet eminamente modern.
În 2011, la Editura „Arc” i-a apărut volumul de versuri „Purtătorul de cuvânt al tăcerii”. „Este o selecţie din volumele anterioare şi un ciclu de versuri noi – sonete, care, luate împreună, mă reprezintă. Mi-a apărut o carte şi la Iaşi, în Colecţia „Opera Omnia”, la Editura „Tipo Moldova”, la care au apărut şi alţi colegi de la noi. Cartea se numeşte „Veşminte de gală pentru marii pitici”. E un volum de sinteză al creaţiei mele. La Editura „Prut Internațional”, unde lucrez în calitate de șef de departament, am editat volumul de sonete „Cuvântul ne adaugă vedere”, ne spune poetul.
Vasile Romanciuc, cunoscut şi ca textier, continuă să colaboreze cu distinsul interpret de muzică populară Mihai Ciobanu. Cu ocazia aniversării sale, rapsodul i-a făcut o surpriză – CD-ul „Rugă pentru noi” –, cântece de dragoste, de viață și de suflet românesc, pe versurile sale, iar Primăria satului Bădragii Noi, în persoana primarului Boris Gâscă, i-a acordat, în noiembrie, titlul de cetățean de onoare al baștinei sale.
„În acest am avut ca niciodată multe întâlniri cu cititorii. Nu demult am fost la Cahul, apoi la Criuleni și la Chișinău. Mă bucur că bibliotecile noastre organizează întâlniri cu cititorii, unde suntem așteptați cu mult drag de către copii. Acum sunt în concediu, pe care l-am așteptat foarte mult”, afirmă scriitorul.
Astăzi, 17 decembrie, distinsul poet împlinește 65 de ani. Cu ocazia frumoasei aniversări, TIMPUL îi dorește multă sănătate și noi succese în activitate. La mulți ani, maestre!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!