Carte

CARTEA ZILEI: „În țara bărbaților”, de Hisham Matar

Dacă la început Marea Revoluţie promitea schimbare, după cei 10 ani portretul dictatorului se conturează definitiv, căutând obsedat duşmanii din interior, organizând asasinări televizate pe stadioane, reducând orice opoziţie la tăcere.

Pe lângă un document autentic, extraordinar de puternic al unui regim politic tiranic şi până mai de curând actual (Libia poate fi considerată liberă abia din 2011), cartea aceasta are şi o mare încărcătură biografică. Tatăl lui Hisham Matar a fost condamnat şi închis de Gaddafi, iar scriitorul şi familia sa nu ştiu nici până acum dacă Jaballah Matar mai este în viaţă sau nu.

În ţara bărbaţilor este despre schimbările prin care trece un copil de 9 ani atunci când tatăl său reacţionar este închis, prietenul cel mai bun al tatălui său e spânzurat în direct pe un stadion de baschet, disperarea mamei se tratează cu alcool obţinut pe sub mână, iar în conştiinţa copilului îşi fac loc cruzimea, anxietatea, frica.

Autorul nu şi-a dorit însă documentarea istorică a unui regim, ci pe cea sensibilă a schimbărilor ireversibile prin care trec relaţiile umane sau cum ajung ele să fie sugrumate până în cele mai intime resorturi de tiranie.

Este un roman care a fost publicat în 2006 şi imediat selecţionat în lista pentru Man Booker Prize şi Guardian First Book Award. De atunci a câştigat 5 premii importante şi a fost tradus în 22 de ţări.

„Într-o perioada când liderii occidentali discutau prietenește cu Gaddafi, este frapant să ți se reamintească cruzimea regimului acestuia. În țara bărbaților este un roman politic remarcabil, care evocă blând conflictele umane universale – despre identitate, iertare, iubire”.

Lectură plăcută!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *