Editorial

Casa mare a poeziei

În altele, mai serioase, e un raft unde bine înghesuite una în alta stau cărțile de poezie. E de înțeles, cum spun editorii: „poezia nu vinde". Și până la urmă orice editură sau librărie trebuie să mănânce.

Însă nu așa e Open Art-ul, librăria deschisă de Ioan Cristescu, patronul Editurii Tracus Arte. Librăria Open Art, cum a spus Alexandru Vakulovski după ce a văzut-o, e casa mare a poeziei. O încăpere spațioasă, prima de la intrare, cu cel mai mult și aerisit spațiu, e dedicată exclusiv poeziei. Și nu doar a poeziei publicate la Tracus Arte. Vezi cărțile editurilor mari și mici. Expuse frumos, fără aglomerări. Practic, poți sta în mijlocul încăperii și printr-o rotire de 360 de grade găsești din priviri cartea căutată.

Librăria mai are două încăperi laterale. În cea din dreapta sunt cărți de istorie și proză, în cea din stânga e un spațiu amenajat pentru evenimente. Pe lângă scaune și masă, mai sunt câteva rafturi și „stive" stilate de lemn semiprelucrat, unde, aproape incredibil, sunt expuse ca la o galerie de artă tot cărți de poezie. De la Ion Mureșan la Nicoleta Papp.

Nu pot să mă întreb când anume vom vedea o astfel de librărie și în Moldova, fiindcă deocamdată nici în România nu am mai văzut una asemănătoare. Ține de un soi de idealism poetic curajul de a dedica cel mai bun spațiu poeziei. Iar Cristescu, până să o facă la Open Art, a realizat acest lucru și la Tracus Arte. O editură care, să nu uităm, în 2014, a primit Premiul Național Galex al Bibliotecii Naționale, după ce în 2013, în cadrul Salonului Internațional de Carte, a fost desemnată editura anului – atât pentru donațiile de carte, cât și pentru publicarea autorilor basarabeni.

Vă recomand să vizitați librăria, să vedeți Casa Mare a poeziei. Și sper că timpul nu va dovedi că acest pariu pe poezie e unul pierdut. În ce mă privește, aștept și îmi doresc să văd noi evenimente acolo, fiindcă în 19 mai, la lansarea unei cărţi semnate de Bogdan Suceavă, am văzut cea mai antrenantă dezbatere din ultima vreme. Poate și mulțumită autorului, care glumește matematic (fiind matematician și prozator), poate pentru prezentările spumoase ținute de Paul Vinicius, Florin Iaru, Claudiu Komartin și Mugur Grosu.

E mai, o librărie numai bună de sărbătorit. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *