Social

Cât de săritori la nevoie sunt locuitorii Chișinăului?

Aruncarea unui ambalaj la coșul de gunoi, dar nu alături, e deja dovada unei poziții civice sănătoase și responsabile. Cât de săritori la nevoie sunt locuitorii orașului Chișinău și oare încearcă ei să schimbe lucrurile în bine în capitală ne-au răspuns trecătorii.

Eugen, 27 ani
Toți sunt proști, care așteaptă să le facă cineva ceva, chiar dacă trăiesc în mizerie. Nu vor face nimic, până nu le va da cineva o lopată în mână.

Natalia, 73 ani
Printre locuitorii Chișinăului se găsesc oameni cu inițiativă care vor să schimbe lucrurile. Datorită lor, se mai schimbă și orașul. Majoritatea însă rămâne pasivă. Totuși observ că unii încep să aibă o atitudine mai responsabilă față de ce se întâmplă în jur.

Sergiu, 25 ani
S-a înrăutățit lumea. Să mai sară cineva în ajutor? Ba dimpotrivă, te mai bat, iar dacă ai bani te bagă în șmecherii, că rămâi dator și te alegi și cu un dosar penal. Mai ales cei care se pricep la economie pot să te amăgească ușor.

Orașul e frumos, dar trebuie să-l păstrăm, cum se păstrează orașele în Germania sau Ucraina. Orice arhitectură trebuie menținută în stare bună. Nu trebuie să facem un oraș de sticlă cum am auzit că vrea să facă primarul.

Oamenii ies să facă ordine. Iată eu, împreună cu vecinii mei, de Paști, facem curățenie în jurul blocului. Bineînțeles că nu pot fi Mesia ca să mă pornesc să fac curățenie peste tot ca cineva apoi să murdărească.

Ion, 50 ani
Nu pot să dau un răspuns categoric. Am întâlnit și oameni activi, și pasivi. Din păcate, nu sunt atât de activi cât aș dori eu. Dar să spun că sunt absolut indiferenți tot nu este corect. Văd doar încercări individuale de a îmbunătăți lucrurile în oraș. Așa-i tradiția moldoveanului. În ogradă să-și facă ordine, iar ceea ce se întâmplă în stradă nu-l mai deranjează.

Ileana, 62 ani
Eu cu copiii mei avem grijă să sterilizăm cât putem niște cățeluși sau să ajutăm pe cineva. Totul vine din familie. Familia este un mic stat. Cum îi educi pe copii, așa se vor comporta. De restul nu pot să spun.

Nelu, 25 ani
Doar o mică parte din cei care locuiesc în Chișinău sunt solidari și săritori la nevoie. Dacă e vorba de curățenie, eu am măturat în fața blocului cu vecinii. Majoritatea au copii și vor să fie curat în curtea lor.

Denis, 29 ani
De vorbit toți suntem buni. Dar când să trecem la treabă, se găsesc o mulțime de leneși. Din partea oamenilor nu observ nicio inițiativă. Aceleași scuipat pe drum e un obicei urât des întâlnit. Chiar dacă îi atenționez să nu mai facă așa ceva, ei ca replică pot să-ți mai spună vreo două cuvinte frumoase. Aruncatul gunoiului pe jos e aceeași poveste.

Cristina, 27 ani
As spune că la momentul dat sunt mai săritori la nevoie, deoarece colaborăm cu asociații de caritate și observăm că din ce în ce mai mult oamenii se implică deja în acțiuni caritabile.

Din câte văd, orașul este mai curat, oamenii se străduiesc să arunce gunoiul în coșuri și să păstreze străzile curate.

Viorica, 43 ani
E foarte greu să dai un răspuns categoric. Sunt situații când te ajută și sunt situații când se dau într-o parte. Episodic, în unele curți am observat că locatarii mai sădesc răzoare de flori, dar în alte mai așteaptă, ca pe timpuri, cineva să le soluționeze problemele.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *