Economie

CATASTROFAL: Investițiile străine în Republica Moldova au fost în 2013 de PATRU ORI MAI MICI decât în 2008

Mihail Poisic, doctor în științe economice pentru noi.md: „Investițiile în economia internă, din primul semestru al anului curent, sînt mai mari decît în 2012, cînd valoarea lor a atins 84 de milioane de lei, dar de 3,5 ori mai mici decît în anul 2008. În prezent, ele se află la nivelul celor din 2011. Prin urmare, nu putem vorbi despre o creștere, ci mai degrabă despre o revenire față de anul 2012”, a precizat Mihail Poisic.

Totodată, situația la acest capitol rămîne în continuare una destul de precară și asta pentru că economia investițională a R.Moldova nu este una atractivă. “Acest fapt este condiționat, în primul rînd, de lipsa unei piețe interne. Avem niște prețuri exorbitante, majorate exagerat. În multe țări europene prețurile la produsele alimentare sînt cu mult mai reduse decît la noi. Corupția la noi rămîne a fi înrădăcinată, există monopol de piață. Bine, acest flagel există și în Rusia sau Ucraina, de exmplu, dar acolo există diferență de prețuri. În Ucraina, bunăoară, prețul la benzină este cu 10% mai mic decît la noi și prețul acesta variază mult doar pe perimetrul unui oraș, pentru că există mai multe companii. La noi prețul este unul ”, a mai opinat expertul.

Potrivit lui Mihail Poisic, străinii păstrează în continuare reticență față de investițiile în R.Moldova, pe care o percep ca o țară instabilă și economic, și politic. “Guvernanții spun că sînt îmbunătățiri, atunci cum rămîne cu raportul recent al APCE, care spune clar că țara noastră mai are încă mari probleme la capitolul corupție, reforme în justiție? Dar ce s-a întîmplat cu BEM și AIC? În acest caz, autoritățile au scuipat insolent tuturor drept în față. Pînă acum, nu se știe clar cine stă în spatele acestor mișcări, cei de la putere prezintă tot ca fiind cusut cu ață albă, dar nu este așa. Situația este gravă și se va înrăutăți”, a punctat Mihail Poisic.

REZULTATE CATASTROFALE (2009-2013)

Deși Republica Moldova se bucură de unele avantaje competitive, printre acestea numărându-se, potrivit Ministerului Economiei, acordurile cu ţările UE, CSI şi unele ţări balcanice, ce oferă posibilitatea de a livra mărfuri moldoveneşti fără taxe vamale, o reţea dezvoltată de telefonie mobilă şi telecomunicaţii, un regim fiscal preferenţial, întrucât povara fiscală nu se resimte atât de puternic ca în ţările vecine, dar și o forţă de muncă relativ ieftină, fluxul de investiţii directe străine a scăzut dramatic în ultimii patru ani.

Cifrele arată că apogeul investițiilor străine directe (ISD) a fost înregistrat în anul 2008, acestea ajungând la o sumă de 711,5 milioane de dolari, în timp ce anul trecut, investițiile au scăzut drastic de aproape patru ori, adică au atins suma de doar 159,2 milioane de dolari. Mai mult, dacă în perioada anilor 2005-2008 investitorii străini au adus în țară fonduri în valoare de circa 1,7 miliarde de dolari, atunci în următorii patru ani (2009-2012) investiţiile străine s-au cifrat la doar circa 782,9 milioane de dolari. (Figura 1)



CLICK spre continuarea materialului despre Investițiile directe străine în R. Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *