Actualitate

Cazurile de DISCRIMINARE a angajaţilor pe diverse criterii ar putea fi MONITORIZATE

Actualmente aceste controale trebuie să fie anunţate din timp, scrie IPN.

Viceministrul muncii, Ruxanda Glavan, a menţionat, la o masă rotundă, că la adresa ministerului sunt depuse petiţii privind discriminarea angajaţilor de către patroni, însă Inspecţia de Stat a Muncii nu poate verifica inopinat antreprenorii pentru că nu are astfel de competenţe. Inspectorii trebuie să atenţioneze patronii că vor avea loc verificări cu 5 zile înainte, iar acest lucru este un impediment în combaterea practicilor discriminatorii la locul de muncă. În opinia viceministrului, în această situaţie este imposibil să fie depistate cazurile de încălcare a legislaţiei muncii, inclusiv când este vorba de salarii achitate în plic.

„Ne dorim ca inspectorii să poată face controale inopinate şi atunci mecanismele de combatere a muncii la negru, a salariilor în plic vor putea fi probate”, a declarat Ruxanda Glavan.

Inspectorii muncii pot doar să atenţioneze angajatorii în privinţa unor abateri, nu şi să aplice sancţiuni. De acest lucru este responsabilă structura guvernamentală – Consiliul nediscriminare, iar persoanele care s-au simţit lezate în drepturi la locul de muncă pot depune plângeri şi la adresa consiliului, a mai spus viceministrul.

Potrivit rezultatelor unei cercetări a Centrului de Investigaţii Jurnalistice, în Moldova femeile sunt mai tolerante faţă de angajatori decât bărbaţii şi apelează de patru ori mai rar la Inspecţia Muncii atunci când li se încalcă drepturile. În 2012, doar o femeie din zece a sesizat Inspecţia Muncii atunci când a fost concediată ilegal sau pentru că nu i s-a achitat plata pentru concediul de maternitate. 

SURSA: IPN.MD


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *