Politică

CC a decis! Urmează alegeri anticipate sau un vot comun AIE + PCRM ?

(UDATE 15:00) După mult aşteptata decizie a Curţii Constituţionale referitor la înterpretarea art. 78 din Constituţie, se pare că alegerile anticipate nu vor putea fi evitate. Acum, toată responsabilitatea de alegere a şefului statului aparţine deputaţilor.

In temeiul atr. 140 din Constituţie, CC hotărăşte în sensul art. 78 din Constituţie, că şeful statului este obligat să dizolve Parlamentul, în cazul nealegerii repetate a preşedintelui. Dispoziţia se aplică integral şi în cazul alegerilor anticipate.

Parlamentul nu poate institui printr-o lege organică o altă majoritate de alegere a preşedintelui, alta decât cea de trei cincimi din numârul deputaţilor aleşi, în cazul nealegerii multiple a preşedintelui.

Decizia Curţii este irevocabilă.

UPDATE (12:15) Curtea s-a retras în camera de deliberări.

UPDATE (12:00) Oleg Efrim, ministrul Justiţiei, a invocat art 85, alin. 3 din Constituţie, şi anume, că pe parcursul unui an Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.  Efrim consideră că numărul necesar pentru alegerea preşedintelui este o normă de susbstanţă, şi că preşedintele trebuie ales cu votul a trei cincimi din numărul deputaţilor aleşi (ref. la art. 78, alin.3 din Constituţie), chiar dacă este vorba de alegeri repetate, adică alegerile care au loc după două tururi de scrutin în care nu s-a reuşit alegerea preşedintelui.

UPDATE (10:55) Victor Popa, preşedintele comisiei parlamentare juridice: “Atragem atenţia CC asupra alin. 4, art. 90 din Constituţie: În termen de 2 luni de la data la care a intervenit vacanţa funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova, se vor organiza, în conformitate cu legea, alegeri pentru un nou Preşedinte”. În ce mod ar trebui să se desfăşoare alegerile repetate, în cazul în care "nici în turul al doilea niciun candidat nu a întrunit numărul necesar de voturi" (ref. la art. 78, alin. 4)?

(UPDATE 10:46) Tudor Deliu, deputat PLDM
: "Mă voi supune interpretării pe care o va da astăzi CC sesizării noastre, oricare ar fi aceasta".

(UPDATE 10:27)
Mihai Ghimpu, liderul PL: "CC trebuie să îşi asume resposabilitatea şi să ţină cont de prevederile Curţii de la Veneţia.
Atragem atenţia CC asupra alin. 6, art 78. din Constituţie care prevede că procedura de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova este stabilită prin lege organică. Nu cerem modificarea Constituţiei, vrem doar să se stabilească un mecanism pentru alegerea preşedintelui care ar evita dizolvarea Parlamentului".

Potrivit Serviciului de presă al Curţii Constituţionale, magistraţii vor examina sesizarea deputaţilor în Parlament Mihai Ghimpu (PL), Tudor Deliu (PLDM) şi Raisa Apolschi (PD) privind interpretarea unor prevederi ale articolului 78 din Constituţie (Alegerea Preşedintelui). Autorii sesizării solicită autorităţii jurisdicţiei constituţionale „…să explice dacă: 1. Parlamentul poate fi dizolvat repetat pentru acelaşi motiv: nealegerea Preşedintelui Republicii Moldova; 2. se aplică repetat procedura de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova prevăzută la art.78 din Constituţie după alegerea anticipată a noului Parlament dizolvat în legătură cu imposibilitatea alegerii şefului statului şi 3. poate dezvolta Parlamentul prin lege organică un mecanism care ar instituţionaliza o procedură ce ar asigura alegerea şefului şi nu ar admite dizolvarea repetată a Parlamentului”.

Sesizarea, depusă la 6 aprilie 2011, este motivată prin faptul că „în prezent nu există prevederi constituţionale şi legale care ar interzice dizolvarea repetată a Parlamentului în urma nealegerii şefului statului şi care ar obliga Parlamentul să utilizeze o procedură durabilă de alegere a şefului statului”.

Curtea Constituţională a cerut un aviz în acest sens Comisiei de la Veneţia. Comisia a răspuns, însă, că interpretarea Legii Supreme este de competenţa Curţii Constituţionale.

În ciuda faptului că această solicitare a fost făcută de reprezentanţii celor trei formaţiuni ale Alianţei pentru Integrare Europeană, liderul PLDM, premierul Vlad Filat, s-a pronunţat în repetate rânduri împotriva modificării procedurii alegerii preşedintelui prin lege organică. 

Sursa video: Privesc.Eu
Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *