CC amână interpretarea statutului de neutralitate al R. Moldova
Inițial, examinarea sesizării depuse de deputații Partidului Liberal, care se pronunță pentru aderarea Republicii Moldova la NATO, era plănuită pentru luni. Dar șeful statului a spus într-o scrisoare că este nevoie de mai mult timp pentru analize. Nicolae Timofti a îndemnat instanța să-și concentreze eforturile în mod prioritar pe validarea rezultatelor alegerilor parlamentare de la 30 noiembrie. Rezultatele au fost aprobate vineri de Comisia Electorală Centrală și trimise Curții Constituționale pentru validarea mandatelor noilor deputați.
Potrivit autorilor sesizării, Republica Moldova trebuie să renunţe la statutul de neutralitate şi să adere la NATO, în caz contrar, riscă să-şi piardă independenţa şi suveranitatea. În context, liberalii amintesc de agresiunea militară din Georgia (2008) şi din Ucraina (2014).
Autorii solicită în mod expres interpretarea următoarelor subiecte relaţionate de art. 11:
– sunt aplicabile prevederile art. 11 din Constituţie, având în vedere că deja la momentul adoptării şi intrării în vigoare a Constituţiei pe teritoriul Republicii Moldova erau dislocate trupe militare ale altui stat, fiind astfel ab initio lovite de nulitate aceste prevederi?
– având în vedere raţiunile de existenţa a statului Republica Moldova, este admisă derogarea de la principiul neutralităţii permanente consfinţite în art. 11 din Constituţie în cazul în care perpetuarea neutralităţii ar putea duce la dezmembrarea sau chiar dispariţia statului?
– dislocarea pe teritoriul Republicii Moldova a trupelor militare ale unor grupuri de state sau sub mandat internaţional contravine prevederilor art. 11 din Constituţie?
sursa: hotnews.ro