Ultima oră

CC: Blocarea sub orice formă a funcţionalităţii Curţii, neconstituțională

 Această hotărâre vine după ce Parlamentul a votat o lege care admite posibilitatea demiterii judecătorilor Curţii. Politicienii comentează diferit decizia de joi, 23 mai, a instanţei cinstituţionale.

Curtea Constituţională a examinat săptămâna trecută o contestaţie a deputatului Sergiu Sârbu care se referea la funcţionalitatea instituţiei. În motivaţia hotărârii, publicată joi, 23 mai, se menţionează că nu există şi nici nu poate exista posibilitatea revocării judecătorilor Curţii Constituţionale de către autorităţile care i-au numit.

Judecătorii sunt inamovibili, ceea ce constituie o garanţie a independenţei acestora în exercitarea mandatului. Orice normă legală ori modificare legislativă, care ar avea ca efect blocarea sub orice formă a funcţionalităţii Curţii, se consideră neconstituţională din start, potrivit hotărârii Curţii Constituţionale.

Sergiu Sârbu consideră că, reieşind din această motivare, independenţa şi inamovibilitatea Curţii şi judecătorilor nu poate fi îngrădită în niciun mod. Astfel, niciun act legislativ nu poate prevedea revocarea judecătorilor Curţii.

În acelaşi timp, liberal-democraţii susţin că examinează practica internaţională privind cauzele pentru care pot fi revocaţi din funcţie judecătorii curţilor constituţionale. Liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ a învinuit judectorii Curţii că au aprofundat criza politică din Republica Moldova.
Amintim că deputaţii PLDM şi PCRM au votat la începutul lunii o lege prin care judecătorii Curţii Constituţionate ar putea fi demişi cu votul a 3/5 din numărul deputaţilor. Legea a fost criticată de instituţiile europene, dar nu a fost promulgată de preşedintele Nicolae Timofti

radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *