Bună Dimineața

Ce așteptăm? „Omuleții verzi”?!

Ucrainenii, au înțeles ceea ce moldovenii nu pot înțelege de 23 de ani.

Decretul lui Turcinov fixează următoarele sarcini prioritare ale noii televiziuni publice ale Ucrainei: informarea obiectivă, deplină, operativă și nepărtinitoare a e evenimentelor importante din viața Ucrainei și de peste hotare; contribuția la consolidarea societății ucrainene; dezvoltarea și consolidarea statutului limbii și culturii ucrainene, contribuția la dezvoltarea limbilor minorităților naționale; contribuția la satisfacerea cât mai plenară a necesităților informaționale, culturale și instructiv-educative a populației Ucrainei, inclusiv prin crearea și difuzarea programelor economice, istorico-documentale, cultural-artistice ș.a.

Noi, moldovenii, în afară de problema televiziunii publice, mai avem una, cu mult mai gravă: ce politică fac televiziunile, zise, comerciale, cum contribuie ele, de exemplu, la „dezvoltarea și consolidarea statutului” limbii oficiale a RM? Acestea lucrează deschis și nestingherite de oficialități și instituțiile de resort împotriva limbii oficiale prin: 1. lipsa emisiunilor respective; 2. vorbirea infectă a reporterilor, prezentatorilor și invitaților la emisiunile politice și 3 – prin numărul mare de emisiuni în limba rusă. La drept vorbind, aceste emisiuni au adoptat limba rusă drept o a două limbă de stat, iată de ce sunt caraghioase și lipsite de sens zbaterile lui Dodon de a acorda limbii ruse acest statut.

Într-un cuvânt, televiziunile din Moldova lucrează pentru limba rusă și interesele rusești. Care sunt consecințele? Ucrainenii au înțeles, moldovenii nu. Așadar, ce așteptăm. ”Omuleții verzi”?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *