Timpul Liber

Ce e cu mitul deochiului și de ce lumea mai crede în el

Din popor, deochiul presupune ca simpla privire a cuiva să inducă răul altei persoane. Acest rău poate veni în multe forme – valuri de căldură, transpirație, dureri de cap, dureri de stomac, ghinion sau chiar moarte. „Este posibil ca unii oameni, cu sau fără voie, să transmită un flux bioenergetic şi să deranjeze aura celuilalt, deşi persoana care face lucrul acesta stăpâneşte sau nu această capacitate”, a explicat muzeograful Carmina Maior pentru Adevărul. „Etimologic, deochi înseamnă că, datorită privirii, poţi să-l deranjezi pe celălalt”.

După cum scrie folcloristul Aland Dundes în romanul său „The Evil Eye: A Casebook”, „norocul, sănătatea sau frumusețea victimei – sau comentariile pripite despre ele – invită sau provoacă un atac de la cineva care poate deochia […] simptomele de rău cauzate de deochi includ pierderea apetitului, căscatul excesiv, sughițatul, vomitatul și febra”.

Mai mult, învățăturile din folclor spun că deochiul e de vină și pentru insomnie, oboseală, depresie și diaree. Credința merge chiar mai departe, spunând că până și plantele, animalele și obiectele pot fi vulnerabile în fața deochiului. Spre exemplu, laptele unei vaci deocheate se poate usca, un copac deocheat poate să se veștejească, iar o casă deocheată poate să fie lovită de o infestare cu insecte.

După cum poți vedea, cam orice poate merge prost poate fi pus pe seama deochiului. Acesta din urmă nu este o credință recentă, fiind cunoscut de la începuturile civilizației. Ideea de deochi a fost menționată în textele grecești, romane, în Biblie, în Coran și în piesele lui Shakespeare.

În pofida popularității ideii de deochi, aceasta nu are cu adevărat o explicație științifică. La fel ca pe vremuri, și astăzi deochiul este o superstiție care oferă un răspuns simplu – dar deloc factual – la întrebarea „De ce lucrurile rele se întâmplă oamenilor buni?”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *