Moldova

Ce promit noii candidați comuniștii care vor să ajungă deputați

Am întrebat pe câțiva din ei cum au de gând să îmbunătățească lucrurile în unele din cele mai importante domenii de activitate cum ar fi educația, economia și politica externă. Lăsăm cititorii să aprecieze singuri aceste declarații. 

Agricultură

Petru Porcescu (vicepreşedintele raionului Străşeni, a mai fost deputat în 2009-2010)



Trebuie să facem tot ce-i posibil ca să-i fie țăranului bine. În UE, agricultura este subvenționată în proporție de 42-47%, la noi în schimb subvenționare e de 2-3%. Asta nu e normal. De asemenea, trebuie să sporim, astfel încât să nu avem șase tone de struguri la hectar, dar de 12-15 tone sau în loc de 3 tone de grâu la hectar să avem 5-6 tone. Apoi trebuie să căutăm noi piețe de desfacere, să fim acolo unde avem interese.
Nu cred că piața europeană este suficient de deschisă pentru produsele noastre. În general, discutând despre Uniunea Europeană și Uniunea Vamală, noi am politizat acești vectori și am zăpăcit lumea. Când vorbim de Uniunea Vamală sau Euroasiatică, noi avem în vedere în primul rând piața de desfacere. Noi nu vrem să mergem să trăim acolo. Nu ne impune nimeni să fim sub Moscova cum am fost cândva, tot așa nu ne impune nimeni să fim sub Bruxelles. Noi trebuie să fim o țară liberă și suverană, să fim gospodari aici, dar să avem interese economice și în est și în vest. În schimb, de la europeni noi putem prelua educația, disciplina și respectarea legilor.

Educație

Aliona Babiuc (vicepreşedintele Consiliului raional Briceni, a mai fost deputat în 2009-2010)



În primul rând, dorim să schimbăm Codul Educației care a fost adoptat de actualul parlament. Eu personal și partidul nostru considerăm că modul de desfășurare a bacalaureatului nu e o soluție pentru problemele din sistem. În raionul nostru, 72% din liceeni nu au dat BAC-ul, doar fiecare al patrulea elev a reușit să ia o notă bună. Copiilor de 18 ani li se propune ori să meargă în colegii profesionale în baza documentelor absolvirii ciclului gimnazial ca să piardă alți trei ani sau să plece peste hotare. Din experiența raionului nostru pot să vă spun că 80% din cei care nu au dat BAC-ul au părăsit țara. Ei nu se vor întoarce. Deci, rezultatul reformei sistemului educațional de astăzi este să alunge o generație de tineri care în cinci ani puteau să devină o forță activă de muncă. Îi alungăm fără să le dăm nimic în schimb. Ce a făcut Ministerul Educației pentru elevii care au terminat 9 clase, a atras atenția la ce colegii și școli cu profiluri necesare economiei noastre sunt în raioane? Reforma are loc de sus în jos. Eu ca deputat voi insista ca elevii să promoveze examenele de bacalaureat și voi arăta imaginea completă a ceea ce se întâmplă în sistemul de învățământ al R. Moldova.

În al doilea rând, vrem să revenim la bilingvism. În noul Cod al Educației, limba rusă e inclusă la categoria limbi străine. Potrivit legii funcționării limbilor pe teritoriul R. Moldova, limba rusă este o limbă de comunicare interetnică. Dar legea nu funcționează din cauza actualei guvernări. R. Moldova este o țară multinațională, circa jumătate din populație nu este formată din moldoveni. Vom încerca să schimbăm articolul din Codul Educației care vizează limba rusă.

Politică externă

Anatolie Dubrovschi (profesor la Universitatea Slavonă din Chișinău)

Statul nostru nu are niciun fel de politică externă. Guvernarea nu acționează conform intereselor noastre naționale, ci după anumite rațiuni geopolitice. De aceea, e necesar să elaborăm o concepție a politicii externe a Moldovei. Cred că toate chestiunile de interes național ale politicii externe trebuie să se hotărască prin referendum, ca poporul singur să spună ce vector preferă pentru dezvoltarea țării sale. În ceea ce privește alte domenii, în ultimii cinci ani a avut loc o degradare a economiei, a suferit sfera socială, s-au promis majorări de salarii și indemnizații, dar până la urmă nu s-a făcut nimic. Trebuie să modernizăm sistemul politic, să democratizăm țara, deoarece chiar și cei ce reprezintă forțele de dreapta duc o politică antidemocratică. Cuvântul democrație se conține doar în numele partidului, iar restul e aceeași dictatură. Fiecare conducător de partid e dictator în partidul său. Cum să democratizezi atunci țara, dacă nu poți democratiza partidul tău.

Economie

Mihail Rusu (fostul președinte al raionului Florești)



Noi trebuie să vedem economia țării ca ceva integral, să nu fie nicio disproporție între dezvoltarea gospodăriilor sătești și alte ramuri ale economiei. De exemplu, atunci când se repară un drum, ar trebui să se țină cont de prezența întreprinderilor pe traseu ca să legăm terenurile agricole de industria de prelucrare a roadei.

Eu am lucrat mult în sectorul industrial încă în perioada sovietică. Atunci politica era una. Noi nu aveam altă sarcină decât să producem și să respectăm calitatea. Acum însă toți suntem legați de politică. Ascult ce vorbesc candidații, deputații, economiștii, oameni din diferite ramuri și aud numai politică și politică. Atâta vreme cât economia o să fie dusă de căpăstru de politică, noi niciodată nu o să avem o viață mai normală.
Consider că e o prostie să rupi relațiile cu Rusia, Belarus sau alte state din Est. Dacă ne-am uni toate statele din Uniunea Euroasiatică, atunci ne-am ridica la un nivel mai înalt de dezvoltare prin importul tehnologiilor noi. Totodată, trebuie să avem relații economice și cu țările din Uniunea Europeană. Dar atâta timp cât Europa o să danseze sub muzica americanului, europenii o s-o ducă foarte greu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *