Actualitate

Ce se află în spatele creșterii prețurilor la gaze

„Prețurile gazelor europene au crescut în ultimele săptămâni, urcând la un maxim de 25 de dolari pe milion de unități termice britanice. Creșterea a fost cauzată de o serie de factori, de la blocajele de aprovizionare din Rusia și până la absența vântului în Marea Nordului. Pe măsură ce se apropie iarna, țările cele mai dependente de gaz – pentru încălzirea locuințelor și generarea de electricitate – ar putea resimți frigul”, scrie The Economist.

<< Chiar înainte de recenta creștere a prețurilor, gazul era în cantitate redusă. O iarnă prelungită în emisfera nordică a însemnat că țărilor europene le-au scăzut rezervele. Stocurile le-au rămas cu 25% sub media istorică. Întreruperile importurilor din Rusia și Norvegia, care furnizează aproape jumătate din gazul european, au făcut ca inventarele să fie greu de completat. Fluxul din Norvegia a fost limitat din cauza lucrărilor de îmbunătățire a infrastructurii țării; un incendiu la o uzină de prelucrare din Siberia și nevoia de a-și reumple propriile rezervoare, după o iarnă brutală, au sugrumat producția rusă.

Lipsa alternativelor a agravat presiunea asupra aprovizionării. Creșterea cererii de gaze naturale lichefiate, în Asia, pe măsură ce economiile de acolo și-au revenit din încetinirea produsă de Covid-19, a condus la creșterea prețurilor. Între timp, turbinele eoliene, care generează aproximativ 10% din electricitatea Europei, au încetinit în timpul unei veri neobișnuit de liniștite.

În mod normal, companiile electrice europene trec pe cărbune atunci când cresc prețurile la gaz și la sursele alternative de energie. Dar scăderea ofertei din minele europene și cererea ridicată din China au ridicat și prețul materiei prime negre. La fel și costul în creștere al autorizațiilor europene de carbon, pe care producătorii de cărbune trebuie să le cumpere pentru a-și compensa emisiile. De la aproximativ 30 EUR (35 USD) pe tonă la începutul anului, au urcat la un record de 63 EUR la începutul lunii septembrie. Și dacă se va arde mai mult cărbune pentru a compensa lipsa gazelor naturale, cererea crescută de autorizații le va crește și mai mult prețul.

Țările care depind în mare măsură de gaze naturale și vânt au fost cele mai afectate. Cel mai mult a avut de suferit Marea Britanie, care își obține aproximativ 40% din energie din gaze naturale și 20% din turbine eoliene. Prețul cu ridicata plătit de furnizori a crescut cu 250% în acest an; coroborat cu un plafon de reglementare a prețurilor cu amănuntul, i-a scos din afaceri pe mai mulți dintre cei mai mici jucători din piață. Guvernul a exclus un bail-out pentru supraviețuitorii suferinzi. Industria grea bâjbâie deja din cauza creșterii prețurilor. Având în vedere că prețurile la energie vor rămâne ridicate, consumatorii ar putea simți în curând și ei că sunt ciupiți. Europenii ar trebui să spere la o iarnă caldă și cu vânt. >>

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *