Ce se întâmplă cu Crimeea dacă la putere în Rusia ajunge opoziția liberală?
„Nu vom retroceda pur şi simplu Crimeea, noi spunem că avem nevoie să rezolvăm civilizat situaţia care s-a dezvoltat în legătură cu anexarea peninsulei”, a spus Slabunova.
„Yabloko” şi candidatul la preşedinţie din partea partidului Grigori Iavlinski vor cere convocarea unei conferinţe internaţionale cu privire la statutul Crimeei şi organizarea unui alt referendum, care ar împacă toate părţile implicate.
În decembrie 2014, la reuniunea Consiliului Federal „Yabloko”, liderul de atunci al partidului Serghei Mitrohin a formulat poziţia „Yabloko” vizavi de Crimeea. „Mare parte a cetăţenilor sunt convinşi că au obţinut Crimeea. Noi vorbim despre anexarea, nu alipirea Crimeei, pentru că nimeni în lume nu recunoaşte „alipirea” pe care am făcut-o. În cazul Crimeei trebuie să vorbim despre o „anexare nelegitimă”, a spus politicianul.
„Oamenii superficiali cred că noi vrem să retrocedăm Crimeea ucrainenilor. Dar este populist şi greşit, o asemenea decizie va conduce la un război civil în Crimeea. Este necesar să se organizeze un referendum, nu aşa cum a fost: .. fără mass-media libere, fără observatori, fără recunoaşterea Ucrainei. Să efectuăm un referendum legitim şi civilizat este cea mai grea sarcina. Ucraina ar trebui să fie de acord”- a spus Mitrohin.Yabloko
La rândul său, Grigori Iavlinski chiar şi atunci a sugerat organizarea unei conferinţe internaţionale cu privire la Crimeea. „Rusiei trebuie să-i spunem clar:” Crimeea nu este a noastră”, pentru că relaţiile noastră pentru totdeauna să nu fie însoţite de problema frontierelor nerecunoscute, conferinţa internaţională va oferi un răspuns la întrebarea cum, în conformitate cu legislaţia ucraineană, să organizăm un referendum la acelaşi nivel că şi în Scoţia,” a spus el.
În interviu, Emilia Slabunova a lămurit şi alte câteva elemente din programul partidului înainte de alegerile pentru Duma şi funcţia de preşedinte. Printre ele – „pacea, scoaterea ţării din izolare, eliminarea şi depăşirea sancţiunilor şi autosanctiunilor, protecţia drepturilor de proprietate şi susţinerea business-ului, stat de drept, în care fiecare cetăţean să fie protejat şi în care instanţele să îşi îndeplinească funcţia lor”.
Anterior, vice-preşedintele partidului Parnas, Ilia Iasin a declarat că susţinătorii săi sunt gata să sprijine candidatura lui Grigori Iavlinski la alegerile prezidenţiale în cazul în care „Yabloko” va fi de acord să meargă pe liste comune în alegerile pentru Duma de Stat. Oficialii Yabloko se opun propunerii privind listele comune.
sursa: paginaderusia.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!