Actualitate

Ce-și doresc unii candidați de la viitorii parlamentari

Ana Guțu, cofondator al Partidului Liberal Reformator



Eu vreau să fie refăcută coaliția proeuropeană și legislativul să lucreze de zeci de ori mai bine decât a lucrat precedentul. În primul rând, trebuie să-și achite toate datoriile cu toate proiectele de legi care nu au fost adoptate. Mă refer aici la finanțarea partidelor politice, implementarea reformei cu privire la descentralizare, aprobarea unui cod pentru știință și inovare care să reglementeze finanțarea în domeniul cercetării, de altfel, și la legea anti-fumat și, desigur, îmi doresc foarte mult o reformă teritorial-administrativă pentru ca să fie aplicată, cu adevărat, legea cu privire la finanțele publice locale. Fără o reformă în acest sens, fără revenirea la județe și la regiuni nu va fi implementarea acestei reforme.

Nu în ultimul rând, este nevoie de implementarea unei reforme a Constituției, unde trebuie schimbate prevederile ce țin de sistemul nostru judiciar, adică la reformarea Procuraturii. De altfel, trebuie să decidem ce fel de republică ne dorim – prezidențială, semi-prezidențială sau regim parlamentar. Și, desigur că, în noul text al Constituției trebuie să fie încorporată Declarația de Independență care a fost constituționalizată de Curtea Constituțională a RM la 5 decembrie 2013. Mi-aș dori foarte mult, de altfel, ca în noul proiect al Constituției să se regăsească perspectiva europeană a țării ca vector unic, inalienabil pentru dezvoltarea și modernizarea RM.

Tatiana Botnariuc, membră a Partidului „Renaștere-Возрождение”



Îmi doresc ca noul legislativ să ajungă la o înțelegere, vreau ca deputații să știe cum să ducă tratative și să negocieze între ei astfel încât cetățenii Republicii Moldova să aibă o viață cu mult mai bună, mai liniștită și mai sigură. Atunci când politicienii se vor clarifica între ei și nu vor mai fi coaliții prostești – populația nu se va mai separa în drepți și stângi sau în albaștri și roșii.

De altfel, deși majoritatea politicienilor actuali dau de înțeles populației că vectorul nostru trebuie să fie estic, ori vestic, eu cred că unicul lucru corect este să se ajungă la un compromis prin care să se stabilească ce este, la momentul de față, cel mai important pentru Moldova. Trebuie oare să ne îndreptăm spre UE sau trebuie să mergem spre est? Eu cred că acum niciun vector nu este mai important decât părerea oamenilor. Ei trebuie să decidă ce-și doresc, fiindcă și UE și UV au avantajele sale.

Totuși, noi am făcut parte din URSS, nu trebuie să uităm trecutul nostru și să pierdem relațiile cu Rusia, iar în vest nimeni nu ne așteaptă cu brațele deschise. Respectiv nu mi se pare corect să spunem că unica alegere corectă este UE! Nu trebuie să ne aruncăm dintr-o parte în alta, trebuie să împăcăm părțile și să calmăm spiritele.

Mihai Godea, președintele Partidului Acțiunea Democratică



Aș vrea ca noul legislativ să fie unul mai eficient din punctul de vedere a creației legislative și a dezbaterii problemelor de pe agenda publică. Deputații să fie mai dedicați activității lor și, sincer, îmi doresc ca ei să înțeleagă ce votează. Foarte multe legi au fost votate fără să fie cu adevărat conștientizate de aceștia, precum reforma poliției, a CNA-ului și alte legi. Deputații s-au trezit peste o săptămână, o lună, că și-au dorit altceva decât au votat, dar era prea târziu. Astfel, noul parlament ar trebui să pună mai mult accent pe pachetul de legi pentru reformarea justiției și demonopolizarea economiei.

Ion Hadârcă, liderul Partidului Liberal Reformator



Noi vom prelua inițiativele pe care le-am depus în actualul parlament legate de transparentizarea presei, de securizarea frontierei și, în general, al spațiului suveran al RM. Acestea sunt, de altfel, și principiile programatice cu care am intrat în campania electorală – curățirea clasei politice, fortificarea instituțiilor de drept, lupta cu corupția, eradicarea sărăciei prin eficientizarea relațiilor economice cu partenerii noștri europeni. Despre ceilalți candidați eu nu pot vorbi, ci doar despre noi, care am avut o contribuție decisivă la stabilizarea situației politice din anul trecut, pentru a ajunge la semnarea Acordului de Asociere și liberalizarea sistemului de vize. Respectiv, vom insista în continuare, într-o posibilă coaliție, ca ea să nu se abată de la valorile europene.

Oleg Brega, candidat independent

Îmi doresc să schimbăm legile ca parlamentul să aibă mai puține mandate, maximum 50-70, să lucreze doar 2-3 ani și să permită poporului alegerea șefului statului pe 3-4 ani. De altfel, vreau ca viitorul legislativ să fie mai transparent, mai respectuos cu cetățenii și nu doar cu cei care i-au ales. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *