Moldova

Ce sunt UE și UV? Modele de dezvoltare sau destinații de emigrare? Răspund cetățenii

Aceste direcții sunt întruchipate astăzi de Uniunea Europeană și, respectiv, de proaspăt formata, deocamdată pe hârtie, Uniune Vamală. Am ieșit în stradă și am întrebat oamenii ce înțeleg de fapt cetățenii prin cele două uniuni: un model de dezvoltare al Republicii Moldova sau o destinație unde poți să emigrezi?

Eduard, 38 de ani
Nu există Uniune Vamală, e o tâmpenie. Astăzi putem vorbi la modul serios doar de Uniunea Europeană, și atât. Republica Moldova trebuie să urmeze modelul european de dezvoltare. Și o să urmeze dacă rușii și trădători alde Dodon nu o să ne pună bețe în roate. Ca să mergem spre așa-zisa Uniune Vamală trebuie să ne coborâm la nivelul rușilor, să avem un președinte tâlhar, care ocupă teritorii străine, încalcă dreptul internațional, arătând că-i mare sportiv, vânător, călăreț, macho și altele.

Galina, 60 de ani
Cred că Uniunea Europeană este mai curând un model de dezvoltare pentru noi. În perioada sovietică am locuit 6 ani în Germania divizată. Încă atunci oamenii fugeau din Est spre Vest. Uniunea Vamală nici nu poate fi pusă pe același cântar cu UE, pentru că nu a reușit să atingă un nivel înalt de performanță. Nici nu știu ce se întâmplă acolo. Doar în Kazahstan observ o oarecare avansare, mai ales în domeniul învățământului.

Ruslan, 37 de ani
Mi-e greu să răspund. Nu mă interesează politica. Cred că Uniunea Europeană este un model pentru țara noastră, dar probabil că trebuie să luăm tot ce-i mai bun din ambele părți.

Victor, 22 de ani
Prin Uniunea Vamală eu nu înțeleg nimic. Bănuiesc că cei care tind acolo sunt persoane care iubesc Rusia și poporul rus. Poate se și înregistrează o oarecare dezvoltare acolo, dacă până nu demult economia noastră era legată de piața rusă, însă Uniunea Europeană oferă mai multe oportunități. Nu este doar o destinație, e o oportunitate. Uniunea Europeană, după cum știm, ne-a ajutat foarte mult. De aceea, alegând între una sau alta, optez pentru UE, pentru că are un nivel de dezvoltare mai mare. Ceea ce privește Uniunea Vamală, documentele de constituire s-au semnat doar săptămâna trecută, deocamdată nu văd nimic acolo. Totuși nu cred că ar trebui să întrerupem relațiile economice cu Rusia și să ne îndreptăm doar spre UE.

Oxana, 41 de ani
Consider că cine o avea bani poate să călătorească oriunde. Dar cred că cele două uniuni sunt luate în considerare doar ca piață de muncă și un posibil loc de trai. Eu optez pentru Uniunea Vamală, pentru că sunt originară din Rusia și mi se pare că ne-am obișnuit să trăim și să gândim altfel decât europenii.

Iurie, 54 de ani
Cred că cele două uniuni trebuie privite ca modele la care țara noastră ar putea să tindă. Noi optăm pentru modelul Uniunii Vamale, pentru că ne-am obișnuit cu valorile spațiului estic. În plus, în UV sunt mai multe șanse de comerț, pe când în Uniunea Europeană sunt impuse anumite cote. Pe de altă parte, noi încă nu am reușit să ne ridicăm la nivelul european de dezvoltare.

Tatiana, 24 de ani
Uniunea Europeană este deocamdată o destinație turistică pentru mine. Recent am obținut pașaportul românesc și abia aștept să plec în călătorie. Cred că UE e mai dezvoltată decât Uniunea Vamală, deși nu prea sunt informată despre ce se întâmplă nici acolo, nici acolo. Totuși, valorile europene îmi sunt mai aproape.

Veaceslav, 29 de ani
Cetățenii privesc aceste direcții doar ca sursă de venit. Nu pot să zic că e mai bine în UE pentru că țara noastră nu face parte din ea, iar atracția pentru UV, pe care o au unii, se explică probabil prin apropierea de ruși prin anumite obiceiuri și legături păstrate din perioada sovietică. Oamenii tind spre est poate și pentru că nu au probleme lingvistice și se angajează mai ușor. E dificil să dai un răspuns. Vorba ceea: doi juriști și trei păreri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *