Actualitate

Ceasul de pe Arcul de Triumf din capitală va recăpăta voce: Meșterii sunt în căutarea pieselor

În mod normal, ceasul din inima capitalei, ar trebui să anunțe sonor ora exactă, precum și fiecare sfert de oră. La ora actuală, ceasul este funcțional, arată ora exactă, doar că nu sună. Iar meșterii de la „Autosalubritate” promit să întoarcă ceasului „vocea”.

”Piesa responsabilă de sunet s-a uzat, pentru că mecanismul este destul de vechi, având deja 185 de ani. Cel mai probabil va trebui să găsim un meșter iscusit să confecționeze manual piesa la comandă”, a declarat directorul interimar al Î.M. Regia „Autosalubritate”, Igor Gîrlea.

Ceasul din centrul Chișinăului este iluminat în timpul nopții, este unul mecanic care este repornit o dată la fiecare 25 de ore. Ceasornicarul care zilnic, urcă cel puțin 40 de trepte ca să ajungă în turn, învârte un scripete, care ridică niște greutăți ce mențin ritmul mecanismului. Detaliu care face ca orologiul din centrul capitalei să fie unicat, este mecanismul care unește ceasul de cele două clopote instalate pe Arcul de Triumf.

Filele din istorie dezvăluie că, ceasul din inima capitalei, de altfel ca și Arcul de Triumf, pe care este instalat, nu ar fi existat, dacă în 1836 inginerii care au proiectat Catedrala și Clopotnița nu ar fi comis o eroare. Aceștia ar fi comandat câteva clopote pentru Catedrală, iar unul din ele, turnat la Ismail din tunurile turcești capturate în război, fiind prea mare, nu putea fi adăpostit de Clopotniță. Atunci a apărut ideea de a construi un Arc de Triumf după modelul celui de la Roma, doar că mai mic.

Astfel, monumentul a fost realizat de arhitectul Luca Zauchevici în 1840. Timp de 12 ani ceasul de pe Arcul de Triumf, a funcționat ireproșabil, însă în toamna anului 1852, vântul puternic a smuls cadranul ceasului, și în 1880 mecanismul s-a defectat. La scurt timp, a apărut un alt ceas procurat din Viena, pe care îl putem admira până în prezent. Ceasul a lucrat fără reparații până la începutul războiului II Mondial, când a fost lovit de bombardamentele din anul 1941.

Arcul de Triumf este introdus în Registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului Chișinău, parte a Ansamblului Catedrala Nașterii Domnului. A fost construit în anii 1840–1841, pentru a comemora victoria armatei ruse în războiul ruso-turc din 1828–1829.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *