Actualitate

CEDO a condamnat Rusia în baza unei plângeri depuse de mama unui deținut decedat într-un penitenciar din stânga Nistrului

Potrivit CEDO, regimul separatist de la Tiraspol se bucură în continuare de sprijinul militar, politic, economic și financiar al Rusiei, prin urmare, în acest caz, a somat Moscova să-i achite mamei deținutului decedat în 2013 în penitenciar 26 de mii de euro în calitate de prejudiciu moral și 4 mii de euro costuri de reprezentare în judecată.

Potrivit avocatului Asociației Promo-LEX, care a reprezentat-o pe reclamantă la Curtea de la Strasbourg, așa-numitul sistem penitenciar din regiunea transnistreană este o mașină a regimului separatist care distruge vieți:

Avocata, Nicoleta Hriplivîi: "Același dezastru, constat în 2013, îl declarăm cu toată responsabilitatea că se menține și astăzi. Nivelul înalt de persoane care necesită asistență medicală în așa numitele penitenciare, care nu au nici un statut în legislația Republicii Moldova. Nimeni nu monitorizează aceste locuri, adică ce se întâmplă, cât e de gravă situația. Ar fi bine să fie discutat cele constatate inclusiv de către Guvernul Republicii Moldova, de către partenerii internaționali și să fie chemat pentru a da explicații acest regim."

CEDO a constatat că fiul reclamantei a contractat tuberculoză și HIV în penitenciarul din regiunea transnistreană în 2006.

Potrivit hotărârii CEDO, deși autoritățile penitenciare au observat deteriorarea stării de sănătate a victimei în iulie 2013, l-au internat la secția medicală a închisorii abia la începutul lunii octombrie, iar la un spital civil abia cu puțin înainte de moartea sa.

Guvernul de la Chișinău a susținut în fața Curții că a depus eforturi consistente pentru a investiga circumstanțele morții fiului reclamantei, dar totuși nu a putut avansa din cauza lipsei de cooperare a autorităților separatiste.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *