Ucraina

CEDO condamnă Ucraina, din cauza nerecunoaşterii cuplurilor homosexuale, să plătească reparaţii morale în sumă de 10.000 de euro unui cuplu de bărbaţi care a încercat în zadar să se căsătorească la starea civilă

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi, 1 iunie, Ucraina cu privire la discriminarea şi încălcarea dreptului la respectarea vieţii private, din cauza nerecunoaşterii şi protejării juridice a cuplurilor de acelaşi sex în această ţară, relatează AFP și News.ro.

Curtea, care veghează la respectarea Convenţiei europene a drepturilor omului în 46 de state care au ratificat-o, a fost sesizată de către un cuplu de bărbaţi ucraineni, Andrii Iuriovici Maimulahin, în vârstă de 54 de ani, şi Andrii Mihailovici Markiv, în vârstă de 39 de ani, ambii din Kiev, aflaţi într-o relaţie din 2010.

Cei doi bărbaţi au încercat să se căsătorească în Ucraina în 2014 şi au cerut unui număr de şapte servicii ale stării civile acest lucru, însă în zadar.

Cererea le-a fost respinsă din cauză că Constituţia Ucrainei şi Codul ucrainean al Familiei definesc în mod expres căsătoria drept o uniune între un bărbat şi o femeie.

Ei susţin că le-a fost imposibil să încheie orice alt fel de tip de uniune civilă care să le recunoască relaţia, în pofida faptului că membrii cuplurilor heterosexuale necăsătoriţi au acces la o ”uniune familială”.

Magistaţii CEDO, cu sediul la Strasbourg, au stabilit că cei doi reclamanţi au fost trataţi în mod diferit decât cuplurile heterosexuale, ”numai în baza” orientării lor sexuale.

Ei consideră că Kievul nu a prezentat nicio justificare a acestei diferenţe de tratament şi că motivul evocat de către Guvernul ucrainean – al protecţiei ”familiei tradiţionale” nu constituie ”un motiv valabil” care să justifice refuzul oricărei recunoaşteri şi protecţii juridice a cuplurilor de acelaşi sex.

Dacă statul ucrainean este ”liber să restrângă accesul la căsătorie numai cuplurilor heterosexuale”, aceste lucru nu justifică excluderea cuplurilor homosexuale ”de la orice regim juridic”, potrivit Curţii.

Cei şapte judecători din completul de judecată au conchis în unanimitate că această diferenţă de tratament constituie o discriminare care are la bază orientarea sexuală şi încalcă drepturile prevăzute de Convenţie care garantează respectarea vieţii private – Articolul 8 – şi interzice discriminările – Articolul 14.

Ei condamnă Kievul la plata sumei de 5.000 de euro fiecărui reclamant ca reparaţii morale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *