Eveniment

Cel mai mare PROTEST pro-românesc la Chișinău din istoria recentă. O MARE ADUNARE NAȚIONALĂ anunțată pentru 5 iulie / VIDEO

Ilie Bratu, deputat în primul Parlament al RM: „Republica Moldova nu poate exista ca stat independent. Unii își văd viitorul cu Rusia, dar numai cei cu inimă română își văd viitorul în UE și România. Dacă ne unim, guvernanții pierd două lucruri: țâța de la gură și mai vine DNA-ul peste ei”.

Președintele Asociației 21 decembriei 1989, Teodor Mărieș transmite mesajul lui George Simion, românul expulzat de SIS. „Spune-le te rog din partea mea că Unirea nu este pentru un politician anume, ci pentru idealul național român. Sufletește sunt alături de voi!”. 

Oamenii scandează „Georgică, Georgică!”.

Pe 17 mai, la ora 16:00, unioniștii vor pleca din PMAN în autocare spre frontiera moldo-română pentru a cere anularea interdicției de aintra pe teritoriul R. Moldova liderului Tinerilor Moldovei, George Simion.

Participanții la marș au revenit în PMAN.

Printre mesajele afișate de protestatari se numără: "Russia Good Bye" (Rusia, La revedere) sau Deutschland 1990 – Rumanien 2018 (Germania 199a – România 2018).

În fața ambasadei României, manifestanții au solicitat președintelui României, Klaus Iohannis, și clasei politice de la București, să urgenteze demersurile pentru apropierea decisivă a celor două state românești.

TIMPUL amintește că evenimentul a fost organizat de ONG-ul Tinerii Moldovei, iar pe scena improvizată au ținut discurscuri câțiva membri precum Elena Podoleanu, Anatol Ursu sau Constantin Codreanu. Protestul s-a desfășurat pașnic și fără incidente.

Anatol Ursu: „Germania în urma înfrângerii în al doilea război mondial a trecut printr-o soartă similară cu România. În 1990 s-a reunit. Cine ne încurcă pe noi să ne reunim într-un singur stat românesc?!”. 

Coloana unioniștilor s-a oprit în fața ambasadei Germaniei, peste drum de clădirea Academiei Naționale de Teatru și Arte Plastice unde s-a votat în 1918 Unirea Basarabiei cu România.  Se strâng rândurile. Capul coloanei strigă „Același sânge, aceeași țară, români am fost cu toți odinioară!”

În spatele Guvernului staționează două autobuze ale Poliției. Zeci de polițiști de la Fulger și carabineri supraveghează ordinea publică și sunt gata să intervină în cazul unor provocări. 

„Rusia nu uita, Basarabia nu-i a ta!”

În fața ambasadei Rusiei

Unioniștii s-au oprit în fața sediului SIS. Acum două zile, liderul Tinerilor Moldovei, George Simion, a fost reținut și expulzat din țară de agenții SIS.

Tinerii Moldovei anunță că, înainte de a începe marșul, în PMAN erau circa 25 mii de oameni. 

Marșul va trece pe la ambasadele Rusiei, SUA și României. Organizatorii vor lăsa câte un mesaj la fiecare reprezentanță diplomatică. Marșul se va încheia în PMAN unde va fi continuat programul.

Tinerii scandează „Trăiască, trăiască, Ardealul, Moldova și Țara Românească!”, „Limba română-unica stăpână!”, „Chișinău și București-două inimi românești!”.

În pofida încercării autorităților de a împiedica desfășurarea Marșulului organizat de Plaftorma Unionistă Acțiunea 2012 cu genericul „Aducem Dreptatea prin Unire”, în Piația Marii Adunări Naționale s-au adunat mulți oameni. 

La miting participă elevi din liceele Capitalei, studenți și oameni din raioane. 

Anatol Ursu, vicepreședintele organizației Tinerii Moldovei: „Trebuie să mergem pe la casele oamenilor și să explicăm că Unirea înseamnă drumuri mai bune, salarii și pensii mai mari, hoți la pușcărie. Dacă cineva crede că Unirea se poate face într-un mod sângeros se înșală”.

Începând de astăzi Tinerii Moldovei demarează o campanie de colectare a semnăturilor pentru realizarea unirii cu România. 

Participanții la Marșul Uniionist au votat formarea Blocului Unității Naționale (BUN) în care au intrat organizațiile unioniste printre care sunt   Mișcarea Civică Tinerii Moldovei, platforma Acțiunea 2012, Asociația Lumina a pedagogilor transnistreni, Fundația Regina Elena, Clipa Siderală, Asociația Foștilor Deportați, Asociația Tiras-Moldova etc. Lista rămâne deschisă până 1 iunie. Prima acțiunea a blocului va fi organizarea unei Adunări Naționale pe 5 iulie.

„Tinerii nu mai văd viitor în Republica Moldova. Ne-am săturat să-i ascultăm pe acești falși pro-europeni care au deturnat cursul european al Republicii Moldova. Unirea este singura soluție”, a declarat unul din activiștii Platformei Acțiunea 2012.

Timpul.md (I.M.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *