Actualitate

Cenușa: Procuratura trebuie reformată, dar conform legii și standardelor europene, nu în baza unui contract electoral, bazat pe populism, al PAS

 Am ascultat cele peste 3 ore de dezbateri pe marginea legii procuraturii. A fost obositor și mi-a răpit din timp, dar a meritat. Acum voi trage câteva concluzii:

– Reprezentanții majorității parlamentare au operat cu argumente populiste, care dacă ar fi urmate, ca logică, ar trebui să avem sentință capitală, să încetăm vaccinarea împotriva pandemiei pentru că este periculoasă sau să îi lecuim pe reprezentanții minorităților sexuale. De ce? Pentru că așa spune opinia publică sau majoritatea cetățenilor. O asemenea abordare este populistă și încurajează și mai mult decizii arbitrare, grăbite și neconforme cu procedurile se transparență sau statul de drept. Campania electorală s-a terminat. Un lucru pe care unii de la PAS nu îl conștientizează.

– Autorii proiectului și cei din majoritatea nu au dorit să își asume deloc faptul că au încălcat procedurile de transparență, reiterate de unii reprezentanți ai societății civile, dar și de reprezentantul autonomiei găgăuze. Principiile de transparență nu sunt aplicate selectiv, ci permanent.

– Mai mult ca atât, asemenea consultări publice se fac în timp oportun și pentru a atrage toți actorii vizați. Dacă e necesar se organizează mai multe runde de consultări publice. Nu e vorba de o bifă pentru a raporta la UE, deoarece UE va fi obligată să reflecte toate neajunsurile procesului legislativ (sper în detaliu), dacă acestea vor avea loc.

– De asemenea, reprezentanții majorității parlamentare nu au făcut nicio promisiune legată de consultarea obligatorie a proiectului de lege cu Consiliul Europei / Comisia de la Veneția. Acest lucru este un angajament internațional al Moldovei, nu un capriciu politic al unei guvernări sau alteia.

– Cei din comunitatea procurorilor au încercat să își apere poziția, autonomia și imaginea. Este un lucru logic, mai ales când acuzațiile privind corupția din sistem este generalizată. Cu toate acestea, procurorii ar trebui să facă referință strict la lege și standardele internaționale, nu la emoții, chiar dacă unii din majoritatea parlamentară au venit la consultări pentru a lansa mesaje politice (pentru a satisface sentimentul de răzbunare împărtășit de susținătorii lor din rețelele de socializare). Procuratura trebuie reformată, dar conform legii și standardelor europene (la care face referință PAS), nu în baza unui contract electoral, bazat pe populism, al PAS.

– Evaluarea procurorului general este necesară, dar mecanismul trebuie sa excludă politicul și sentințele politice. În cadrul mecanismului de filtrare al judecătorilor și procurorilor, menționat astăzi de deputata Stamate, se prevede atragerea experților occidentali. Cu atât mai mult pentru evaluarea procurorului general ar merita atragerea unor specialiști apolitici din UE/Occident. Chiar dacă majoritatea parlamentară încearcă să convingă publicul că schimbarea legii nu se face pentru a fi aplicată asupra lui Stoianoglo, Președintele Sandu și Ministrul Litvinenco au exprimat de nenumărate ori că Stoianoglo ar trebui să plece. Deci actuala lege are un scop politic concret pentru cadrul actual – fie de a-l înlătura pe procuror sau de a exercita presiune asupra lui. E important să se recunoască acest lucru.

– Deși opoziția a criticat proiectul de lege, cu multe argumente preluate de la societatea civilă și de la procurori, aceasta a făcut referință la hotărârile Curții Constituționale. Aceste hotărâri au constatat că multe legi și inițiative adoptate de Socialiști au fost neconstituționale exact pe motivele de nerespectare a procedurilor de adoptare a legilor. Ar fi bine ca Socialiștii să le spună celor de la PAS, în formă deschisă, ca cei din urmă să nu repete greșelile forțelor pro-ruse.

PS. Modul cum se încearcă adoptarea acestui proiect de lege nu se încadrează în condiționalitatea politică a asistenței macro-financiare a UE, așteptat foarte mult de Moldova. De aceea, este extrem de important ca Delegația UE și instituțiile de la Bruxelles să le dea semnale celor de la guvernare. Popularii Europeni ar trebui să fie primii interesați ca PAS-ul să nu calce strâmb.

Reformarea procuraturii e necesară, inclusiv evaluarea procurorului general, dar respectând principiile și practicile menționate mai sus.

Politizarea procuraturii va crea și mai multă presiune asupra instituției din partea multitudinii de interese politice”, a menționat expertul politic.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *