Economie

Cererea se menţine mare, dar struguri de masă sunt mai puţini ca anul trecut

Gheorghe Gaberi, preşedintele Asociaţiei producătorilor şi exportatorilor de struguri din Moldova, a declarat pentru IPN că roada de struguri de masă este afectată nu doar de seceta din ultima perioadă, ci şi de o boală specifică, dar şi de faptul că viţa de vie a suferit din cauza îngheţurilor din ianuarie şi din aprilie.

„În ianuarie, când au scăzut temperaturile de la plus 10 până la minus 24 brusc, apoi şi în aprilie, multe plantaţii au suferit din cauza îngheţurilor. În raioanele de sud roada este cam la nivelul a 50% faţă de cea din anul trecut. Plus la aceasta, ne confruntăm şi cu o maladie, făinarea, şi cine nu a tratat plantaţia la timp acum are recolta mai proastă”, a spus Gheorghe Gaberi. Producătorii preconizau o recoltă totală de circa 100 de mii de tone de struguri de masă, dar vor fi nevoiţi să-şi schimbe prognozele în descreştere. Soiul de bază, Moldova, încă nu a ajuns la maturitate şi multe depind de faptul dacă va ploua sau nu în zilele următoare.

Cât priveşte cererea de struguri de masă, aceasta este mare. Unii producători deja furnizează struguri în reţelele organizate de comerţ din Belarus şi Rusia. Problema veche rămâne lipsa de frigidere. „ Producătorii mici nu pot coopera şi forma loturi mari. Strugurii lor însă sunt solicitaţi, căci producătorii mari vor cumpăra toţi strugurii de calitate bună”, a specificat preşedintele Asociaţiei producătorilor şi exportatorilor de struguri.

Preţurile au rămas în mare parte cele de anul trecut. La piaţă strugurii se vând cu 15-25 de lei/kg în funcţie de soi. Gheorghe Gaberi admite că preţul va fi în creştere fiind influenţat de devalorizarea monedei naţionale, dar şi de recolta redusă.

Anul trecut Moldova a produs circa 100 de mii de tone de struguri de masă, mai mult de jumătate au fost exportaţi în UE şi în statele CSI.

Sursa: IPN


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *