Sănătate

Chiar și la preț redus, proprietarii agricoli nu se grăbesc să dea bani pe polițele de asigurare

Agricultorii au la dispoziție zece luni de zile, începând cu 1 ianuarie, pentru a-și procura polița de asigurare la preț redus. 

Potrivit șefului Serviciului de informare şi comunicare cu mass-media a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), Lilia Onea, proprietarii de terenuri agricole trebuie să se adreseze strict la agențiile teritoriale CNAM, cu actul care dovedește proprietatea agricolă și buletinul de identitate pentru a putea beneficia de reducere.

„Până la urmă, toată lumea de la țară dispune de un lot de pământ în fața casei, însă trebuie să se înțeleagă corect cine poate fi beneficiarul poliței de asigurare care va achita doar un sfert din totalul sumei. Aceștia sunt proprietarii de terenuri cu destinație agricolă, indiferent de faptul dacă au dat sau nu aceste terenuri în arendă sau folosință pe bază de contract, și care vor achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în fiecare an până la data de 31 octombrie”, menționează Lilia Onea.

„Mergem în întâmpinarea proprietarilor de terenuri agricole”

Potrivit Liliei Onea, prețul poliței de asigurare a fost redus, pentru că mulți proprietari de terenuri agricole nu sunt independenți din punct de vedere financiar. În acest sens, guvernul a schimbat termenul de procurare a poliței la preț redus de la 31 martie la 31 octombrie, astfel ca oamenii să se încadreze mai bine în sistem.
Lilia Onea atrage atenția asupra faptului că polița de asigurare este valabilă până la 31 decembrie a anului în care a fost procurată.

Oamenii nu au încredere în polița de asigurare

Potrivit lui Iurie Fală, consultant la Federația Națională a Agricultorilor din Moldova, mulți dintre proprietarii de terenuri agricole nu sunt informați despre aceasta, de aceea puține persoane din domeniul agriculturii au poliță.
„Doar un număr mic de proprietari agricoli cunosc acest lucru. Și apoi mulți nu doresc să plătească nici suma de 829 de lei pentru polița de asigurare medicală, deoarece nu au încredere în ea. Atunci când ai nevoie de spitalizare, ori cu ea, ori fără de ea trebuie să plătești. Plus la toate, agricultorii fac parte din categoria de oameni care până nu ajung pe patul de spital nu cred că s-ar putea îmbolnăvi, astfel că majoritatea sunt absolut siguri că polițele de asigurare sunt inutile”, a conchis Iurie Fală.
Potrivit CNAM, în anul 2011 circa 41,1% din proprietarii de terenuri agricole au achitat prima de asigurare obligatorie de asistență medicală, iar în 2012 numărul acestora a scăzut până la 33 la sută.

Rastru

Dintre persoanele care achită polița de asigurare în mod individual, doar notarii, avocații și executorii judecătorești plătesc suma integrală de 3318 lei. Alte categorii precum: fondatorii de întreprinderi individuale, arendașii, arendatorii și alți cetățeni care nu sunt angajați și nu sunt asigurați de guvern pot achita polița medicală cu o reducere de 50 la sută, adică 1659 de lei, până la 31 martie anul curent, la toate oficiile poștale.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *