CSI / RusiaInternaționalRăzboi

China a anulat discursul președintelui Consiliului European: Urma să critice războiul pornit de Rusia în Ucraina și lipsa de implicare a Beijingului

Autoritățile chineze din spatele unei expoziții comerciale majore la Shanghai au vrut să susțină o ceremonie de deschidere cu discursul președintelui Consiliului European, care urma să critice „războiul ilegal” al Rusiei în Ucraina și să ceară reducerea dependenței comerciale de China, au declarat diplomații, relatează Reuters. Totuşi, mesajul nu a mai fost difuzat. Discursul președintelui Consiliului European critica puternic „războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei” și afirma că Europa învață din acesta „lecții importante”, transmite Observatornews.

Videoclipul preînregistrat de Charles Michel a fost unul dintre videoclipurile mai multor liderilor mondiali și șefi ai organizațiilor internaționale, inclusiv președintele chinez Xi Jinping, pentru deschiderea China International Import Expo (CIIE), vineri, au declarat trei diplomați europeni pentru Reuters.

Diplomații, cărora Reuters le-a păstrat anonimatul, au declarat că sunt surprinși că discursul a fost eliminat.

„Președintele Michel a fost invitat să se adreseze celui de-al 5-lea Forum Hongqiao/CIIE la Shanghai”, a declarat pentru Reuters Barend Leyts, purtătorul de cuvânt al lui Michel. 

„Așa cum au solicitat autoritățile chineze, am furnizat într-adevăr un mesaj preînregistrat, care în cele din urmă nu a fost afișat. Am abordat acest lucru prin canalele diplomatice normale”.

Menționăm că nimeni de la Ministerul de Externe al Chinei sau co-organizatorii expoziției, Ministerul Comerțului din China și autorităţile orașului Shanghai, nu au răspuns solicitărilor Reuters privind comentarii pe acest subiect.

Alți demnitari care au luat cuvântul la ceremonia de după Xi au fost directorul general al Fondului Monetar Internațional, directorul general al Organizației Mondiale a Comerțului și președinții Indoneziei, Sri Lanka și Belarus, potrivit site-ului oficial al expoziției.

Aliatul lui Putin, Alexandru Lukașenko, a cărui țară a găzduit mii de trupe rusești înainte și în timpul a ceea ce Moscova numește o „operație militară specială” în Ucraina.

Focus pe Rusia şi comerţ

Discursul președintelui Consiliului European trebuia să critice puternic „războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei” și afirmă că Europa învață din acesta lecții importante”, potrivit unor fragmente din discursul oferit de diplomații europeni.

Europa a fost prea dependentă de Rusia pentru combustibilii fosili, ceea ce a dus la un dezechilibru comercial, a mai declarat Michel.

„În Europa, vrem echilibru în relațiile noastre comerciale… pentru a evita dependențele excesive”, ar fi spus Michel, potrivit diplomaților familiarizați cu discursul. „Acest lucru este valabil și pentru relațiile noastre comerciale cu China”.

China refuză să critice agresiunile Rusiei

De asemenea, Michel trebuia să ceară Chinei să ia măsuri pentru a pune capăt vărsării de sânge din Ucraina.

China a refuzat în mod constant să critice agresiunea Rusiei, care a devastat orașe din Ucraina și a ucis mii de soldați și civili de când a început războiul, pe 24 februarie.

„China are un rol în a-și folosi influența pentru a opri războiul brutal al Rusiei… prin așa-numitul parteneriat – fără limite – cu Rusia”, a spus el, referindu-se la un pact anunțat de Xi și Putin la Beijing înainte de începerea războiului. „China, tu poți ajuta să punem capăt acestui lucru”.

Atât Xi, cât și Michel sunt așteptați să participe și să se întâlnească la summitul șefilor de stat G20 de la Bali, marțea și miercurea viitoare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *