Ultima oră

Chirtoacă ATACĂ DUR ALIANȚA PLDM+PD: FILAT vrea să pună mâna pe BEM, iar SHOR pe Aeroportul Chișinău

Edilul Capitalei a mai spus că actuala conducere a țării acționează după diviza „împarte în liniște”, de aceea Mihai Ghimpu ar fi fost scos pe tușă, anunță UNIMEDIA.

„La baza Acordului Alianței pentru Integrare Europeană au stat niște principii. Acestea au fost scrie pe hârtie, după care imediat au fost încălcate. Atacurile asupra dl Ghimpu, din păcate, au avut și au loc din cauza că dânsul cu adevărat apără niște principii și nu este de acord ca proprietatea republicii, să ajungă pe nimic în buzunarele unora. Acum se spună că este mai multă liniște și se poate de lucrat mai ușor. Acum lucrurile mai ușor se împart, mai în liniște se pune mâna pe ele, fără transparență ți fără să se știe la ce preț. Asta este toată logica care se întâmplă în prezent”, a subliniat Chirtoaca.

În particular, acesta s-a referit la soarta Băncii de Economii și Aeroportul Internațional Chișinău. „Cu aeroportul. În loc să vină corporații internaționale, care are experiență în a concesiona servicii, și respectiv de a face un aeroport cum ar fi în Tbilisi, la noi am înțeles că o să pună pe aeroport Ilan Shor sau cineva tot din gașca respectivă. Banca de Economii, din câte înțeleg eu, urmează să ajungă la fostul prim-ministru. Lucrurile sunt la mica înțelegere – împărțim în liniște. Peste un an de zile o să ne trezim mult mai săraci”, a accentuat Dorin Chirtoacă.

Amintim că Guvernul a luat decizia de a scoate spre cesionare activele aflate în gestiunea economică a Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău” și terenul aferent acesteia. Scopul concesiunii, potrivit proiectului, este de a asigura dezvoltarea infrastructurii aeroportuare și a calității serviciilor prestate de Aeroportul Internațional Chișinău. Activele Î.S. „AIC” și terenul aferent acesteia vor fi transmise în concesiune pe o perioadă de până la 49 de ani.Volumul investițiilor întreprinderii concesionale urmează să fie de cel puțin 230 mln EURO.

De cealaltă parte, în cazul BEM, bilanțul din 2012 al instituției financiare a arătat că pierderi de peste 300 de milioane de lei. În acelaşi timp Banca Naţională a Moldovei a anunţat că, în perioada 2010-2011, Banca de Economii a acordat mai multe credite dubioase, care, în prezent, nu pot fi recuperate. În februarie curent, Parlamentul a aprobat constituirea unei Comisii speciale care să examineze situaţia creată la Banca de Economii a Moldovei, unde statul este acţionar majoritar.

La rândul său, guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguțanu, a declarat de mai multe ori că pentru o activitate sănătoasă Banca de Economii a Moldovei are nevoie de o majorare a capitalului social. La începutul lunii martie, Guvernul a aprobat un șir de modificări la Legea bugetului pentru anul 2013. Documentul prevedea că statul va crește capitalul social al BEM cu 200 mln, urmând ca și acționarii minoritari să cotizeze.

Comisia parlamentară economie, buget și finanțe nu a avizat încă proiectul, întrucât nu primise un răspuns oficial din partea acționarilor minoritari.

TIMPUL.MD via UNIMEDIA

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *