Chirurgia inimii rămâne. Dar fără şefi
Subiectul delicat a împărţit chirurgii şi Ministerul Sănătăţii pe de o parte, şi conducerea Centrului de chirurgie a inimii, pe de altă parte. Ieri, cele două părţi au organizat, în mod separat, câte o conferinţă de presă, la care şi-au expus punctele diferite de vedere. Participanţii la cele două conferinţe s-au acuzat reciproc că fac show televizat doar de dragul intereselor şi banilor fără a lua în calcul drepturile şi necesităţile pacienţilor. Dacă Ministerul Sănătăţii susţine că Centrul de chirurgie a inimii, singurul de profil din ţară, nu va fi închis, ci doar restructurat, iar măsura respectivă va permite economisirea a jumătate de milion de lei anual, conducerea centrului susţine că ministrul a semnat ordin de desfiinţare, nu de restructurare.
Centrul de chirurgie a inimii a devenit subiect de dezbateri în mass-media în urma anunţului făcut public de conducerea centrului despre desfiinţarea acestuia. Conducerea centrului, împreună cu directorul CReDO, Sergiu Ostaf, au anunţat că prin ordinul nr. 707 din 21 octombrie, semnat de ministrul Sănătăţii, de desfiinţare a centrului, se urmăreşte, de fapt, monopolizarea serviciilor de tratament chirurgical cardiac din Moldova. Potrivit lor, concentrarea capacităţilor centrului la Spitalul Clinic Republican va duce inevitabil la înrăutăţirea tratamentului pacienţilor cardiaci şi va spori numărul deceselor. În replică, MS a ţinut să calmeze spiritele şi a anunţat că Centrul de chirurgie a inimii nu va fi lichidat, ci doar restructurat în vederea optimizării Spitalului Clinic Republican (SCR). „Secţiile de chirurgie a inimii rămân a fi structuri funcţionale ale SCR, iar schimbarea denumirii nu va afecta accesul la serviciile de cardiochirurgie care sunt prestate, în continuare, în volum deplin, nici calitatea acestora”, a menţionat, ieri, ministrul Sănătăţii. Andrei Usatâi spune că măsura de restructurare derivă din necesitatea de a evita dublarea mai multor servicii, inclusiv administrative, iar recomandarea a fost făcută în urma unui studiu de fezabilitate pentru modernizarea SCR, elaborat cu ajutorul Băncii Mondiale.
Pe de altă parte, Anatol Ciubotaru, vicedirectorul Centrului de chirurgie a inimii, afirmă că MS operează cu practici autoritare, iar toate acestea se întâmplă pentru că cineva „are interesul de a se întrona într-un fotoliu comod”. Acesta mai spune că, prin decizia MS, chirurgia inimii va degrada la nivelul la care a fost acum zece ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!