Economie

„Chişinău-Gaz” explodează

Situaţia a devenit „explozivă” la sfârşitul săptămânii trecute, când Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunţat că a depistat o reţea ce a prejudiciat consumatorii, dar şi „Chişinău-Gaz”, de 24 milioane de lei. Potrivit ANRE, din reţea făceau parte reprezentanţi ai „Chişinău-Gaz”, dar şi ai fostei conduceri a Serviciului de Informaţii şi Securitate, procurori, judecători, avocaţi – în total, 2700 de complici. „La 11 mai, la agenţie s-au adresat 11 cetăţeni, cu 11 petiţii având acelaşi conţinut, doar că adresele erau altele, respectiv, numele cetăţenilor şi sumele indicate în facturi. În afară de plata lunară, de 700-800 de lei, în facturile lor erau trecute sume de 40, 42 sau 48 de mii de lei. Oamenii au cerut explicaţii de la „Chişinău-Gaz” – în bază la ce s-au format aceste datorii?..”, a declarat pentru Publika TV Nicolae Răileanu, unul dintre directorii ANRE.

Potrivit ANRE, schema cu pricina ar funcţiona deja şapte ani şi a fost pusă la cale de contabila-şefă adjunctă de la „Chişinău-Gaz”, Elena Bejenari, cercetată acum în baza articolului „delapidarea averii străine” din Codul Penal al RM. Astfel, clienţii întreprinderii, care aveau de achitat mulţi bani, îi plăteau jumătate din sumă, iar ea ştergea din baza de date cifrele reale din facturi. Totodată, Semion Furdui, membru al Comisiei economie, buget şi finanţe a Parlamentului, a declarat pentru Publika TV că schema cu pricina ar fi fost creată de fostul director al „Moldova-Gaz”, Ghennadi Abaşkin. Reprezentanţii „Moldova-Gaz” susţin că noua conducere a „Chişinău-Gaz” şi a „Moldova-Gaz” a aflat despre aceste fraude încă în martie 2010, atunci când au apărut reclamaţii şi când au înregistrat creşterea datoriilor debitoare. „În momentul în care am primit semnale că există o astfel de schemă, ne-am autosesizat şi am căutat responsabilii în structura internă a companiei. Imediat ce i-am identificat, am contactat organele de drept”, a spus Akulov.

Dosarul fraudelor de la „Chişinău-Gaz” a fost transmis Procuraturii Anticorupţie, procurorul general Valeriu Zubco dispunând, printr-o ordonanţă, retragerea cauzei penale din gestiunea Comisariatului de Poliţie al sectorului Râşcani. În acelaşi timp, procurorii continuă să cerceteze funcţionari de la „Chişinău-Gaz”, persoanele fizice – beneficiari care au achitat ilegal serviciile comunale pentru gaze naturale – pentru a stabili intermediarii implicaţi în schemă. Urmează de stabilit şi gradul de vinovăţie al consumatorilor, mulţi dintre care s-au pomenit cu datorii de mii de lei.

Potrivit lui Andrei Akulov, „Chişinău-Gaz” nu a suferit nicio pagubă, deoarece consumatorii care s-au implicat benevol în această schemă şi achitau jumătate din suma facturii unor angajaţi ai „Chişinău-Gaz” sunt obligaţi să restituie diferenţa. Căci, chiar dacă ei au dat jumătate de sumă, banii nu au ajuns la „Chişinău-Gaz” şi în cazul acestor cetăţeni figurează, din 2004, cifra zero la achitări. „Respectiv, astfel noi am reuşit să strângem 15 mln. lei timp de două luni”, a conchis Akulov.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *