Social

Chişinăul în pragul unei catastrofe ecologice

Publicaţia mai scrie că în rezultatul ploilor torenţiale, digul care apără zonele din împrejurimi de deşeuri ar putea ceda, fiind deja vizibile anumite fisuri. În rezultat, natura riscă să fie afectată de aproape două milioane de metri cubi de substanţe toxice, inclusiv metale grele. Printre ecosistemele aflate în vizor este o carieră de la Dumbrovski.

Prin decretul preşedintelui Ucrainei, în două localităţi din preajma Kaluş – Kropivnik şi Sivka-Kaluşka – au fost declarate stări excepţionale de dezastru ecologic.

Cu toate acestea, autorităţile statului vecin nu se arată îngrijorate. Viceprimarul oraşului Kaluş, Vasili Petriv, a declarat, pentru KP, că nu există niciun motiv de îngrijorare: „Barajul a fost întărit, preşedintele (ucrainean – n.n.) a emis decretul respectiv. Toate lucrările necesare au avut loc, inclusiv în ceea ce priveşte cariera de la Dumbrovski”. V. Petriv a asigurat că substanţele chimice nu vor ajunge în Nistru. „Puteţi dormi liniştit”, a răspuns oficialul solicitărilor jurnaliştilor.

Contactată de TIMPUL, şefa Direcţiei prevenire a poluării şi managementul deşeurilor din cadrul Ministerului Mediului, Tamara Guvir, ne-a spus că Chişinăul e la curent demult cu problema respectivă, dar că, din păcate, lucrurile nu depind de noi. „Am trimis autorităţilor din Ucraina o notă în care ne-am exprimat îngrijorarea în legătură cu pericolul respectiv. Încă nu am primit un răspuns”, ne-a comunicat Tamara Guvir. Ea a amintit că aceasta e o problemă de câţiva ani, iar la uzina de la Kaluş, deşi sunt soluţii, este necesar de a fi implementate şi tehnologii. „Ei trebuiau demult să se gândească la acest lucru, iar aşa, Ucraina se dezvoltă, iar noi stăm cu frica în sân”, a mai spus Tamara Guvir. Întrebată dacă există pericolul ca substanţele toxice să ajungă în Nistru, ea nu a negat acest fapt: „Nu excludem acest lucru. La începutul anilor ’80 a mai avut loc o astfel de erupţie, tot în zona respectivă. Mai avem noroc de barajele de lângă Nistru”.

În cazul în care vom fi martorii unui rezultat neplăcut, iar în râul Nistru vor ajunge totuşi substanţele nocive, capitala riscă să rămână fără apă. Datele arată că Chişinăul este aprovizionat, în proporţie de 98 la sută, cu apa din Nistru. Celelalte două procente reprezintă alimentarea din râurile subterane.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *