Actualitate

Chișinăul sare în apărarea lui Krasnoselski și cere Ucrainei accesul pe teritoriul său a automobilelor cu plăcuțe separatiste

Krasnoselski a declarat că urmare a unor negocieri complexe cu implicarea reprezentantului oficial al lui Putin, Dmitri Kozak, s-a reușit atingerea unei înțelegeri cu partea moldovenească privind amânarea termenului limită de la 1 septembrie 2021 până pe 10 ianuarie 2022.

Дмитрий Козак ищет истину в Днестре. После Кишинева он отправляется в  Тирасполь - NewsMaker

„Au intervenit niște evenimente stranii. Partea moldovenească era convinsă că nu vor fi probleme, mai ales că Ucraina este mediator în formatul de negocieri 5+2. Cu toate acestea, partea ucraineană a refuzat categoric să ia decizia de amânare a datei. Este decizia Ucrainei. Am impresia că Ucraina se teme că Transnistria și R. Moldova vor ajunge la o înțelegere. Trebuie să ne lămurim de ce Kievul a procedat astfel”, a declarat liderul separatist, menționând că Tiraspolul va face o adresare către partea ucraineană pentru a cere explicații.

Autoritățile de la Chișinău au reacâionat prompt la cerințele separatiștilor, cerând autorităților  ucrainene să prelungească accesul în țara vecină automobilelor cu plăcuțe de înmatriculare transistrene până la 10 ianuarie 2022.

Un anunț în acest sens a fost făcut marți, 31 august, la 5 zile după ce în presă a apărut o informație în acest sens, în urma unei ședințe convocate de viceprim-ministrul pentru reintegrare Vlad Kulminski în comun cu ministra afacerilor interne Ana Revenco, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și a altor autorități publice.

„Urmare a unei evaluări a situației și a evidențierii unor elemente de sensibilitate care ar putea afecta interesele oamenilor din stânga Nistrului (doar 5% din numărul total al autovehiculelor din regiunea transnistreană au fost înmatriculate cu plăci neutre), dar și a necesității întreprinderii unor măsuri adiționale în vederea minimizării potențialelor vulnerabilități, autoritățile moldovenești au intervenit anterior către autoritățile ucrainene cu solicitarea de a extinde acțiunea regimului existent de traversare a frontierei de stat moldo-ucrainene până în data de 10 ianuarie 2022”, se arată într-un comunicat al Biroului de Reintegrare.

Merită remarcat faptul că autoritățile moldovenești au încercat să mușamalizeze această situație fără a face publice demersurile sale către partea ucraineană. Informația privind prelungirea accesului până la 10 ianuarie a apărut inițial în presa rusă, susținută și de o scrisoare a ambasadei Republicii Moldova la Kiev, strecurată în presă. Ulterior a fost confirmată, iar apoi infirmată de către biroul Vamal Odesa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *