Actualitate

CIFRA ZILEI / Peste 800 de milioane de lei, confiscate în dosarul lui Platon

Atât în cazul lui Veaceslav Platon, cât și în cel al lui Ilan Șor, procurorii au cerut judecătorilor condamnarea inculpaților în baza art. 190, alin. 5 din Codul Penal și art. 243 alin. 3 din Codul Penal, cu aplicarea pedepsei de închisoare pentru un termen de 19 ani. În cazul lui Platon, prejudiciul adus BEM a fost calculat în valoare de 869 de milioane de lei, în cazul lui Ilan Șor, procurorii au anunțat că valoarea prejudiciului se ridică la cinci miliarde de lei. Hotărârile judecătorilor s-au deosebit însă esențial.

Dispozitivul sentinței în dosarul lui Veaceslav Platon prevede condamnarea omului de afaceri în baza celor două articole din Codul Penal invocate de procuror, cu stabilirea pedepsei de închisoare în penitenciar de tip închis pentru 18 ani, dar și încasarea de la businessman, în folosul BEM, a mijloacelor financiare în valoare de 869.224.839,76 de lei, valoarea prejudiciului cauzat prin infracțiune. Banii urmează să fie încasați din contul bunurilor ce i-ar aparține lui Platon, dar și unor persoane apropiate sau afiliate acestuia.

Astfel, pentru recuperarea banilor, urmează să fie vândute 63,89% din acțiunile Moldinconbank, o parte din acțiuni sunt deținute de membrii familiei lui Platon, iar altele aparțin unor persoane fizice sau companii care, potrivit sintenției de condamnare ar fi afiliate omului de afaceri. Instanța s-a asigurat că, în cazul în care Platon nu va înstrăina aceste acțiuni, sarcina va reveni băncii, care de ceva timp se află sub administrare specială.

De asemenea, urmează să fie înstrăinate 83,12% din acțiunile SA Asito de pe un cont de la Moldinconbank și aceeași cotă din înstrăinarea bunurilor imobile deținute de Asito (precizăm că în cazul unora dintre aceste imobile, Asito deține o cotă de doar 6% – n.r.); 87,27% din acțiuni ale Alliance Insurance Group, companie creată în baza Victoria Asigurări, administrată anterior de sora lui Vlad Plahotniuc, și care ar fi fost procurate de persoane apropiate lui Veaceslav Platon. Pentru recuperarea prejudiciului adus BEM, urmează a fi vândute și mai multe imobile care aparține Alliance Insurance Group. În totalitate, urmează a fi înstrăinate acțiunile companiilor Broking-VM și Asito-Broker.

Judecătorii au dispus confiscarea a trei milioane de lei de pe un cont de depozit al Moldasig deschis în iulie 2016 la Moldova Agroindbank, a 31.450 de metri pătraţi de plăci ceramice procurate de Inamstro SRL în septembrie 2016, cu 170.000 de euro. Instanța de judecată a decis înstrăinarea mai multor bunuri care aparțin companiilor BN-Proalim SRL, Factoring International SRL, Kotvinvest SRL, Stock-Trading SRL, Total International SRL, pentru acoperirea prejudiciului cauzat de Platon Băncii de Economii.

Prin aceeași sentință de condamnare, Platon a fost obligat să achite 85.810 lei Procuraturii Generale, în calitate de cheltuieli de judecată și 217.758 de lei Centrului Național Anticorupție, în același scop. 

Continuarea o găsiți aici.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *