Ultima oră

Cinci persoane din Cahul sunt INFECTATE cu ANTRAX

Directorul spitalului, Victor Deatişen, a declarat pentru IPN că persoanele lucrau la o fermă privată din satul Vadul lui Isac, Cahul, şi s-au infectat de la un animal pe care l-au sacrificat. Pacienţii au vârste cuprinse între 30 şi 40 de ani. Starea acestora este stabilă şi vor rămâne spitalizaţi circa două săptămâni.

Cazul de antrax s-a depistat la 3 septembrie, după ce la Centrul Naţional de Sănătate Publică a parvenit o notificare operativă de la Centrul de Sănătate Publică Cahul privind suspectarea unui caz de antrax, forma cutanată, la un bărbat de 47 de ani. Bărbatul a povestit că, la mijlocul lunii august, împreună cu încă 4 bărbaţi, au sacrificat un viţel la fermă. Peste o săptămână, bărbatului i-au apărut erupţii la degetele mâinilor, dar nu s-a adresat la medic. Abia la 31 august, acesta a mers la medicul de familie şi a fost internat în spitalul raional Cahul. Pe 3 septembrie, consiliul medical a stabilit că bărbatul este suspectat cu o formă cutanată de antrax.

Echipa specialiştilor din Cahul a demarat o cercetarea la faţa locului, în urma căreia au fost depistate şi spitalizate încă 4 persoane cu erupţii cutanate, care la fel au avut contact cu animale. Toate au fost internate pentru supraveghere medicală şi tratament profilactic. Concomitent au fost prelevate probe, ulterior transmise pentru investigaţii în laboratoarele Centrului Naţional de Sănătate Publică.

Pentru examinarea circumstanţelor apariţiei acestei infecţii, la Cahul a fost delegată o echipă de specialişti pentru luarea măsurilor.

Antraxul este o boală infecţioasă produsă de Bacillus anthracis. Forma cutanată este o formă mai uşoară, locul de pătrundere al bacilului în organism fiind pielea care a ajuns în contact cu agentul patogen. Letalitatea pentru această formă este joasă.

IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *