CSI / Rusia

Cine luptă în Corpul Voluntarilor Ruși care a pus Kremlinul pe jar. Raidul în interiorul țării i-a întrerupt lui Putin vizita în Caucaz

Un grup armat a anunțat joi, 2 martie, că a preluat pentru scurt timp controlul asupra unui oraș de graniță din regiunea rusă Briansk, dar ceea ce s-a întâmplat de fapt acolo rămâne încă învăluit în ceață.

O scurtă incursiune armată într-un sat de graniță rusesc a partizanilor care pretind că luptă pentru Ucraina a atras joi un răspuns de urgență din partea Kremlinului, determinându-l pe Vladimir Putin să-și anuleze o călătorie și să-și convoace Consiliul de Securitate pentru un rar caz cunoscut de raid în interiorul Rusiei.

Ceea ce s-a întâmplat de fapt a fost acoperit imediat mediatic de afirmații contradictorii ale vocilor pro-Kremlin și ale oponenților acestora, deși până la sfârșitul zilei, autoritățile ruse afirmaseră că incursiunea s-a încheiat și că grupul a fost alungat înapoi în Ucraina.

Putin, care și-a anulat o călătorie în regiunea Caucaz pentru a fi informat, a denunțat episodul drept un atac „terorist”, o etichetă pe care Rusia o aplică frecvent eșecurilor militare din războiul din Ucraina și exploziilor periodice de pe teritoriul Rusiei considerate a fi lovituri ucrainene.

Într-un discurs televizat, Putin a declarat fără a oferi nicio dovadă, că gruparea a deschis focul asupra civililor.

Corpul de voluntari ruși, un grup ce se opune regimului Putin și condus de un naționalist aflat exil, a susținut joi că a preluat pentru scurt timp controlul asupra micului sat, Liubiciane, din regiunea rusă Briansk, lângă granița de nord-est a Ucrainei.

Grupul a postat online un videoclip cu doi bărbați înarmați în afara a ceea ce părea a fi o clădire medicală din Liubiciane. Înregistrările nu au putut fi verificate imediat, dar grupul a postat și un alt videoclip despre care o analiză New York Times a confirmat că a fost făcut în Șușani, un sat la aproximativ 16 kilometri la sud din aceeași regiune.

Nu este clar dacă grupul operează cu acordul guvernului ucrainean, așa cum susține acesta, deși a luptat împotriva forțelor ruse. Grupul a spus pe Telegram că „a venit în regiunea Briansk pentru a le arăta compatrioților că există speranță, că rușii liberi cu arme în mână pot lupta împotriva regimului”.

Agențiile de presă de stat ruse au emis rapoarte contradictorii despre episod pe parcursul zilei de joi. Ei au susținut inițial că sabotorii au luat ostatici până la șase persoane, dar ulterior au revenit, raportând că oficialii locali nu aveau informații despre luarea de ostatici.

Site-ul rus de știri de investigații iStories a raportat că a vorbit cu unul dintre luptătorii Corpulului Voluntarilor Ruși (RDK) care a participat la incursiune. Intervievatul anonim a declarat pentru portalul rus că un grup de 45 de luptători „au intrat, au filmat și au ținut în ambuscadă două BMP (vehicule de luptă fabricate în Rusia)”.

„Nu am văzut niciun copil”, a spus luptătorul. „Dar a fost un polițist de frontieră rănit”. Luptătorul a precizat că nu au luat ostatici.

Joi, oficialii ucraineni au încercat să încadreze episodul din Briansk ca un simptom al schismelor interne ruse.

„Acesta este un semn că Rusia nu mai poate funcționa normal, iar acest lucru duce la distrugere internă”, a declarat pentru NYT, Andri Cerniak, reprezentant al serviciilor secrete militare din Ucraina, într-un interviu telefonic.

Oleksi Danilov, șeful Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a declarat că Moscova se confruntă cu „o mișcare a milițiilor antifasciste ruse”.

Dar există un sprijin larg în rândul publicului rus pentru Kremlin și nu există nicio dovadă că grupul Corpul Voluntarilor Ruși sau alte grupuri armate care luptă împotriva Kremlinului au o susținere largă în interiorul Rusiei.

Ce este Corpul de Voluntari Ruși?

Corpul de Voluntari Ruși (RDK) a fost format în vara anului 2022 pentru a ajuta Kievul să lupte împotriva invaziei Rusiei. Nu divulgă informații despre puterea sa de luptă și se crede că este format în mare parte din emigranți care trăiesc în Ucraina, ostili Kremlinului.

Acest lucru diferențiază parțial RDK de alte unități rusești pro-ucrainene, cum ar fi Legiunea Libertatea Rusiei, care recrutează prizonieri de război ruși.

Un comandant RDK – numit doar Denis – a spus televiziunii ruse Vot Tak TV în august 2022 că soldații săi sunt selectați în funcție de simpatiile lor politice, unitatea aderând la ideologia de dreapta. Vot Tak a spus că luptătorii sunt cunoscuți că folosesc simboluri ale Armatei Ruse de Eliberare din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, care a colaborat cu Germania nazistă și a luptat împotriva Uniunii Sovietice.

Mark Voyger, un fost consilier special pentru afaceri ruse și eurasiatice al fostului comandant al armatei americane din Europa, generalul Ben Hodges, a declarat pentru Newsweek că se aștepta ca lidrul de la Kremlin să folosească situația pentru a-și extinde războiul, indiferent dacă operațiunea s-a dovedit legitimă sau sub steag fals.

„Aș fi șocat dacă nu vor folosi acest lucru într-un fel sau altul pentru a strânge din nou șuruburile”, a spus Voyger.

”Dacă este de fapt un atac real al unei astfel de unități, evident că vine din Ucraina. Kremlinul de fapt nu trebuie să inventeze nimic”, a adăugat Voyger.

„De fapt, devine mai mult o amenințare existențială pentru regim, pentru că ar fi un atac autentic al unei adevărate forțe anti-Kremlin din Ucraina”, a spus el.

Având în vedere că atacul a avut loc atât de aproape de granița cu Belarus, a adăugat Voyger, Putin ar putea folosi incidentul pentru a-l presa pe președintele Belarusului, Aleksander Lukașenko să se alăture războiului.

Sursa: Ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *