Politică

Cine sunt găgăuzii? 61% din ei se identifică ca parte a lumii ruse

IData a publicat astăzi o analiză etno-lingvistică a populației care locuiește în UTA Găgăuzia, efectuată în rândul populației adulte din regiune, printr-un sondaj la care a participat circa 1% din toată populația adultă.

Din punct de vedere al limbilor vorbite acasă, care din punctul nostru de vedere este un indicator reprezentativ al cunoașterii și păstrării limbilor, doarece este un fapt cunoscut că în public se vorbește practic doar limba rusă, am obținut următoarele rezultate: circa două treimi din populația adultă (67.8%) vorbesc acasă atât găgăuza, cât și limba rusă, 14.7% – vorbesc doar în limba rusă, 9.6% – vorbesc doar în limba găgăuză, 2.9% – vorbesc atât bulgara, cât și rusa, 2% – vorbesc româna și rusa, 0.9% – găgăuza și română.  Doar 0.8% din populația din regiune vorbește acasă doar în limba română. De menționat că locuitorii din regiune o numesc exclusiv „moldovenescă”. Aceste rezultate denotă faptul că limba rusă nu este doar o limbă de comunicare inter-etnică și că este utilizată intens în convorbirile în public și în instituții, dar este o limbă utilizată de marea majoritate a populației locale și în discuțiile care au loc acasă, în sânul familiei. Doar 3.7% din populația locală vorbește româna acasă, chiar dacă mai mulți (4.4%) – se consideră moldoveni.

Un alt aspect analizat este modul în care populația se identifică pe plan cultural, național, dar și internațional. Fiecare respondent a putut alege să se identifice cu una sau mai multe ipostaze. Astfel, cei mai mulți locuitori din regiune se identifică în primul rând ca fiind cetățeni ai Republicii Moldova (87.3%). În al doilea rând, ei se identifică drept găgăuzi (83.3%). De menționat că acest procent este un pic mai mare decât ponderea celor care se consideră de etnie găgăuzi (82.3%). În particular, 96.5% din găgăuzi au spus că se identifică cultural ca găgăuz, și circa un sfert din reprezentanții altor etnii de asemenea se identifică cultural drept găgăuzi. O pondere mare a populației (61%) se simt reprezentanți ai „lumii ruse”, în special rușii (95%), găgăuzii (61%), bulgarii(49.1%) și ucrainenii(47.4%). De asemenea, o treime din cei care se identifică drept moldoveni. Puțin peste jumătate din locuitori se identifică drept reprezentant al culturii moldovenești, în special etnicii moldoveni (82%), ucrainenii (58%), găgăuzii (51%) și rușii (50%). Cel mai puțin se identifică cu cultura moldovenească bulgarii din regiune(36%). O pondere importantă (39%) din locuitorii regiunii se identifică drept reprezentanți ai culturii turce, în special găgăuzii (45%) și într-o măsură foarte mică, reprezentanții celorlalte etnii. Drept europeni se consideră doar 7.2% din populația din regiune, de asemenea, doar 1.2% din respondenți au spus că se simt reprezentanți ai culturii românești.

Cercetarea integrală aici.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *