Social

Cine vrea puţin curent electric… gratis?

Dacă tot românul s-a născut poet, atunci moldoveanul, mai mult ca sigur, avea o legitimaţie de electrician în buzunar, atunci când a văzut lumina zilei. Cum altfel să explici faptul că, doar în perioada ianuarie-octombrie 2011, controlorii RED „Union Fenosa” au depistat 2847 de cazuri de furt al curentului electric?..

Numărul încălcărilor de acest gen aproape că s-a dublat faţă de anii precedenţi – spre exemplu, în 2010, au fost descoperite 1549 de cazuri. Potrivit administraţiei „Union Fenosa”, cifra s-a majorat datorită aplicării unui şir de măsuri specifice, inclusiv instalării unor camere de supraveghere. Totuşi, nu întotdeauna hoţii sunt prinşi asupra faptei, iar numărul lor e cu mult mai mare decât arată statistica.

Oferim servicii de… furt de curent

„S-au inventat o groază de metode – bineînţeles, toate ilegale şi foarte periculoase pentru securitatea personală a hoţilor. Există chiar grupări întregi de infractori, care şi-au făcut un business din prestarea serviciilor de… furt de curent electric. Mai exact, consumatorii neoneşti plătesc pentru ca hoţii să intervină neautorizat în instalaţiile electrice”, ne explică Mihai Gidei, manager Control Energetic „Union Fenosa”. Aceasta, în pofida faptului că, odată depistaţi, făptaşii riscă sancţiuni destul de dure – de la amenzi la pedeapsă administrativă sau chiar penală. „Dacă se constată încălcarea clauzelor contractuale, care au condus la neînregistrarea sau la înregistrarea incompletă a energiei electrice consumate, furnizorul calculează consumul de energie electrică sustrasă conform sistemului pauşal, prevăzut de Regulamentul ANRE privind furnizarea şi utilizarea energiei electrice, ţinând cont de volumul facturat pentru perioada recalculării. Dacă diferenţa constatată nu e plătită în termenul legal stabilit, consumatorul e debranşat de la reţeaua electrică, iar întreprinderea furnizoare apelează la instanţa de judecată”, spune Mihai Gidei.

Nimeni nu fură de flori de cuc

Vlad Botnari, electrician de profesie, susţine că astăzi este foarte dificil, pentru un om simplu, fără cunoştinţe în domeniu, să se ocupe cu asemenea şiretlicuri. Toate metodele de furt al energiei electrice sunt foarte periculoase şi pot fi uşor depistate de specialişti. „Ţin minte că, prin anii 1990-2000, electricitatea se fura ca în codru. Pare de necrezut, dar la orice colţ de stradă puteai zări cărţi în care erau descrise amănunţit modurile de fraudă în reţelele electrice. Am procurat şi eu o asemenea carte”, îşi aminteşte specialistul. „Dar îi preîntâmpinam pe toţi cei, care aduceau vorba despre metodele acestea, că sunt periculoase şi că e mai bine să renunţe. Riscul de a fi electrocutat este o capcană şi mai periculoasă decât descinderea inspectorilor de control. Îţi pui viaţa în pericol şi rişti să mori pe loc”, adaugă el. Electricianul recunoaşte că oamenii nu recurg de flori de cuc la asemenea metode periculoase de „economie” – facturile îi pun la pământ. „Fură şi primarii, şi poliţiştii, şi cetăţenii simpli. Dar nimeni nu fură de plăcere, ci din lipsă de bani”.

A fost electrocutat de vecin, în timp ce făcea duş

Statisticile arată că cel mai mult energia electrică se fură în Chişinău şi pe timp de iarnă. Majoritatea metodelor presupun montarea unor dispozitive la instalaţiile electrice interioare ale blocurilor locative. În mediul rural, făptaşii se conectează direct la linia de curent electric, deteriorând cablurile. Toate aceste ilegalităţi pun în pericol viaţa hoţilor, dar şi a tuturor consumatorilor, ei riscând să devină victime ale unui incendiu ori să se electrocuteze. Un astfel de caz a fost înregistrat recent pe bd. Mircea cel Bătrân din capitală, unde un bărbat de 75 de ani fost electrocutat de către vecinul său în timp ce a intrat la duş. S-a constatat că vecinul a legat cablul prin care fura curent electric de coloana de apă comună de la baie…

Contactată de noi, soţia bărbatului electrocutat, Ecaterina Margine, ne-a spus că, şi înainte de tragicul accident, ea şi soţul ei simţeau, atunci când intrau la baie, că parcă ar fi zdruncinaţi de ceva… După ce soţul ei, Tudor, a fost electrocutat şi a fost nevoie de intervenţia medicilor, oamenii au chemat inspectorii de la „Union Fenosa” şi poliţia. Aceştia au constatat că vecinii de la etajul doi, un cuplu tânăr, se ocupau cu furtul de energie. „M-am întâlnit într-o zi cu vecina, care mi-a propus să renunţ la judecată, pentru că suntem pensionari şi vom avea mult de umblat prin instanţe. Şi-a cerut iertare şi a spus că vom primi o recompensă pentru ceea ce ni s-a întâmplat. Am căzut de acord”, spune Ecaterina Margine. Peste un timp, însă, vecinii s-au făcut a uita şi de incident, şi de promisiune, după care în general au dispărut. „Acum sunt plecaţi peste hotare. Nu am primit niciun ban. Dar, oricât ne-ar fi de greu, plătim onest toate facturile, inclusiv pentru energia electrică”, menţionează femeia.

Alt caz s-a produs la Orhei, dar aici e vorba de un hoţ deja. Ion, care avea o situaţie materială precară, fura energie electrică prin scurtcircuitarea contorului. A fost prins foarte uşor de către angajaţii „Union Fenosa”, care i-au aplicat o amendă usturătoare de 27.000 de lei. „Abia atunci am înţeles că mai bine să fii curat şi să achiţi la timp din puţinul care-l cheltui”, ne-a spus la telefon bărbatul.
Cel mai des intervenţiile neautorizate în reţelele electrice provoacă incendii, în urma cărora mai multe persoane ard de vii. Reprezentanţii „Union Fenosa” îndeamnă consumatorii să fie vigilenţi şi, în cazul în care cunosc, presupun sau suspectează existenţa unor cazuri de furt de energie electrică sau intervenţii neautorizate, să sesizeze organele de drept pentru a evita sursa de pericol.

Nemulţumiţii se pot adresa la ANRE

Potrivit art. 97 din Regulamentul pentru furnizarea şi utilizarea energiei electrice, în cazul în care consumatorul final nu e de acord cu acţiunile furnizorului, el este în drept să se adreseze la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) sau în instanţa de judecată pentru soluţionarea neînţelegerii. „Noi ne pronunţăm dacă pierderile înregistrate au fost calculate corect. Conform unui tabel al contractului se constată în ce mod s-a consumat fraudulos, acestea nu sunt incluse în tarif”, ne-a comunicat Evlampie Donos, şeful Direcţiei juridice şi protecţia consumatorului din cadrul ANRE. Potrivit Agenţiei, numai în anul 2010 au fost depuse 759 de petiţii referitoare la sectorul electroenergetic, dintre care 110 au fost deduse din încălcarea prevederilor contractuale. Pentru primul semestru al anului curent, Agenţia a fost înştiinţată despre 100 de cazuri de furt descoperite de către „Union Fenosa” şi două cazuri parvenite de la RED „Nord-Vest”.
Fără îndoială, furtul de energie electrică este o realitate. Lumea, însă, trebuie să înţeleagă că instalaţiile electrice prezintă un pericol pentru viaţa umană! Iar orice intervenţie ilegală în reţelele electrice înseamnă o provocare aruncată morţii.

Ce spune Codul Penal al RM, art. 194?

Însuşirea sau utilizarea ilicită a energiei electrice evitând sistemele de evidenţă instalate în modul stabilit sau prin acestea, dar deteriorate de consumator, dacă a cauzat daune în proporţii mari, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 500 la 1500 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore. Aceleaşi acţiuni care au cauzat daune în proporţii deosebit de mari se pedepsesc cu amendă în mărime de la 1500 la 3000 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de 240 de ore.

Cătălina Gromov

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *