Frumusețe

Ciorapii – cum îi alegem și cum îi purtăm?

E nevoie de ei oricând: iarna sau vara, la muncă sau la petrecere. Timp de un sezon, o femeie poartă în medie până la cinci perechi de ciorapi. Acest fapt nu e de mirate, deoarece ei scot în evidență frumusețea picioarelor și ascund în același timp micile defecte.

Cu toate acestea, ciorapii sunt un aliat schimbător, de aceea vă oferim câteva sfaturi cum să-i alegeți și cum să-i purtați pentru ca în orice situație să arătați impecabil.

Clasificarea ciorapilor după grosimea firului

Pentru a indica grosimea ciorapilor, se folosește parametrul „den”. Din punct de vedere tehnic, acesta reprezintă grosimea firului din care este țesut ciorapul. 1 den înseamnă că 9000 metri din firul respectiv cântăresc un gram. În general, cu cât valoarea den este mai mică, cu atât ciorapii sunt mai transparenți, mai delicați, dar și mai fragili. Totuși, anumite produse sunt mai groase decât puteți presupune după aspectul lor, ceea ce face ca acestea să fie și mai rezistente.
Conform acestui criteriu, ciorapii se pot împărți în ciorapi ultratransparenți, transparenți, opaci și groși:

Ciorapii ultratransparenți: mai puțin de 10 DEN

Sunt acei ciorapi care conferă aspectul de picior gol. Aceștia sunt disponibili într-o gamă diversă de grosimi și culori, în tonuri care să se potrivească pielii fiecăreia. De asemenea, această gamă este ideală pentru vară. Marea majoritate au și vârful piciorului transparent și pot fi purtați cu sandale.

Ciorapii transparenți: între 10-20 DEN

Sunt ciorapii pe care, în timpul verii, ar trebui să îi aibă orice femeie în dulap. Ca și cei ultratransparenți, ciorapii transparenți sunt disponibili în multe modele și culori. Fiind puțin mai groși, sunt recomandați și pentru a fi purtați zi de zi. Pentru un aspect natural alegeți ciorapii mați, iar pentru a fi remarcată alegeți ciorapii lucioși. Pot fi de asemenea, în funcție de modă, purtați cu sandale deschise.



Ciorapi semiopaci: de la 21 la 40 DEN

Sunt mai rezistenți decât cei transparenți, dar lasă să se vadă pielea destul de bine. Sunt disponibili în numeroase variante de culoare.

Ciorapii opaci: de la 41 la 69 DEN

Aceștia vă vor pune foarte bine în valoare picioarele, dar pielea nu va fi la fel de expusă. O alegere bună pentru iarnă sau primăvară când îi puteți asorta cu o fustă scurtă.

Ciorapi opaci-groși: de la 79 la 99 DEN

Sunt recomandați pentru iarnă, mai ales dacă nu vă place să purtați pantaloni și doriți să vă protejați de frigul de afară. Fiind destul de groși, culoarea va fi ușor remarcată și vă vor sublinia silueta.

Ciorapi megaopaci: peste 100 DEN

Ciorapi de iarnă care se pot purta în locul colanților sau a ciorapilor pantalon de lână. Vă oferă o protecție a piciorului în orice moment și sunt recomandați, dacă doriți să purtați o culoare tare.

Compoziție

Transparența ciorapilor nu depinde doar de grosimea lor, ci și de compoziție. Cele mai des întâlnite materiale din care se produc ciorapii sunt:
Lycra. Este un fir foarte plastic, contribuind la păstrarea formei ciorapilor după o purtare îndelungată. Dacă în compoziție este indicat 10% lycra, înseamnă că aceste fire sunt prezente doar în regiunea brâului. Mai mult de 30% indică faptul că ciorapii sunt cu efect ortopedic. Pe cutia unor ciorapi ce conțin lycra, este obligatoriu să fie prezent simbolul comercial al creatorilor acestei fibre – LYCRA by DY Pont.
Microfibre – un material foarte practic. Ele conferă ciorapilor elasticitate, flexibilitate și durabilitate. Ciorapii din microfibre sunt foarte confortabili și țin mai mult timp.

Fibra acrilică (lâna artificială) e unul dintre cele mai populare materiale. Ciorapii care au în compoziție aceste fibre țin cald, sunt comozi și moi.

Mărimea

Mărimea potrivită poate fi determinată cu ajutorul tabelului de pe cutie, în care e indicat raportul dintre șolduri, înălțime și greutate. Cele mai des întâlnite dimensiuni de pe ambalaj sunt:

1) S (small) – mărime mică
M (middle) – mărime medie
L (large) – mărime mare
XL (extralarge) – mărime foarte mare

2) Numerotarea de la 1-6. În acest caz 1 indică cea mai mică mărime (S), iar 6 – cea mai mare (XL).
În orice caz, orientându-vă după oricare dintre tabelele de mai sus, țineți cont de faptul că fiecare dintre producători poate avea gradația proprie pentru mărimi. Așa că înainte să procurați ciorapii, citiți informația de pe cutie sau cereți sfatul vânzătorului.
Nu cumpărați ciorapi de mărime prea mare. Aceștia vor sta încrețiți pe picioare, conferindu-le un aspect inestetic.



Alegem corect ciorapii

Majoritatea femeilor cunosc cele mai populare branduri de ciorapi. Un brand le oferă de obicei siguranța că procură un produs de calitate, confortabil și de durată. Cu părere de rău, anume mărcile populare se confruntă cu falsificarea produselor, de aceea, fiți precauți când vi se propune o pereche de ciorapi de firmă la un preț surprinzător de scăzut.

Primul indicator de calitate, când vine vorba de ciorapi, este mirosul. Toate firmele mari producătoare de colanți folosesc la producere substanțe speciale aromatizate. Așadar, un miros frumos vorbește despre o calitate înaltă, dar și un preț pe măsură. Parfumurile utilizate în tehnologia de impregnare a ciorapilor sunt destul de scumpe, de aceea firmele mici nu își pot permite întotdeauna aceste cheltuieli.

Acordați o atenție deosebită la cusături. Acestea sunt de două tipuri – plane și mai mășcate. Cusătură plată e semn de calitate înaltă. Dresurile cu cusătură plană sunt confortabile și pot fi purtate pe sub hainele strâmte. Cusătură mășcată, la rândul său, indică faptul că echipamentul la care au fost produși ciorapii nu este performant.

Sfaturi utile

• Orice femeie care se respectă trebuie să aibă câteva perechi de ciorapi pentru diferite ocazii: clasici pentru birou și întâlniri oficiale, colorați pentru întâlniri și petreceri, calzi și confortabili pentru vreme rece, medicinali pentru profilaxia varicelor.

Remarcă! Regulile de etichetă prevăd purtarea ciorapilor la birou chiar și pe timp de vară. Pentru astfel de ocazii, optați pentru ciorapi cu grosimea de până la 10 den.

• La o ținută de culoare deschisă purtați ciorapi mai deschiși la culoare și, respectiv, alegeți ciorapi negri pentru o ținută de culoare închisă.
• Ciorapii se spală manual. Dacă totuși vreți să îi spălați în mașina de spălat, atunci puneți-i mai întâi într-o pungă destinată hainelor fine. Nu uscați ciorapii la soare sau pe calorifer.

• Îmbrăcați ciorapii fără să purtați bijuterii, pentru a nu-i deteriora. Ciorapii se trag încet pe picior fără a-i forța.

De asemenea, cumpărând o pereche de ciorapi, nu vă jenați să puneți întrebările potrivite consultantului din magazin, pentru ca într-adevăr să faceți alegerea corectă. Purtați ciorapii cu plăcere!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *