Ciorbă de miel
De altfel, în aceste zone a existat şi parţial mai există un adevărat cult pentru această iarbă aromatică, care era considerată nu doar un simplu zarzavat, ci şi un medicament redutabil şi chiar un elixir magic eficient. Ciorba de miel nu îşi are rostul fără o legătură de leuştean verde proaspăt tocat…
Ingrediente
– un kg carne de miel, cu os
– două-trei legături de ceapă verde
– o ceapă uscată
– doi morcovi
– un pătrunjel rădăcină
– trei linguri de ulei pentru călit legumele
– 30-40 g de orez
– două legături de leuştean proaspăt
– un litru de borş proaspăt, după gust
– două gălbenuşuri
– smântână pentru decor
– sare după gust
Mod de preparare
Ceapa verde şi uscată, morcovii şi rădăcinile albe se toacă ca pentru ciorbă, apoi se călesc în ulei.
Carnea spălată foarte bine se pune la fiert în apă rece. După ce dă în clocot, se aruncă apa, carnea se spală bine de tot şi se pune iar la fiert. Zarzavatul călit se pune la fiert împreună cu carnea opărită. Spre final se adaugă orezul spălat bine. După ce şi orezul a fiert, se pune şi borşul dat în câteva clocote (sau lămâie stoarsă). Se lasă să fiarbă la foc mic. Când toate au fiert bine şi carnea se desprinde de pe os, se pune planta aromatică tocată mărunt, fără de care ciorba nu este gata.
Schimbă aroma, schimbă gustul, schimbă aspectul. Într-un castron se bat cele două gălbenuşuri, peste care se adaugă puţină câte puţină zeamă de ciorbă, evitând astfel să se „taie” gălbenuşurile.
Apoi se toarnă tot castronul în ciorbă, dându-i astfel gustul şi aspectul final. Gata… masa de Paşte acolo unde am crescut eu nu poate fi fără această ciorbă fantastică de miel. Poftă bună!
Timpul Suplimentul Femeia