Actualitate

Cipuri pentru memoria umană

De mai bine de un deceniu, cercetătorii de la Wake Forest University au studiat atent hipocampul (parte din creier vitală pentru formarea amintirilor pe termen lung). Astfel, aceștia au reuşit să descopere modul în care sunt formate amintirile, lucru care le va permite să realizeze un implant ce le poate veni în ajutor persoanelor cu leziuni cerebrale localizate, acelora care au suferit atacuri cerebrale sau care sunt victime ale tulburării Alzheimer. 

Până acum, oamenii de știință au realizat experimente pe creieri de şobolani şi maimuţe, demonstrând că mesajele creierului pot fi reproduse prin semnale electrice provenite de la un cip de silicon.

Echipa de specialişti se declară încântată de descoperirile realizate până acum şi cred că un dispozitiv care ar putea reproduce procesele de memorare va putea fi pus la dispoziţia pacienţilor în următorii 5-10 ani.

„Nu punem la loc în creier amintiri individuale, ci capacitatea de a genera amintiri. Nu credeam că voi vedea aşa ceva în viaţa mea. Poate că eu nu voi putea beneficia de aşa ceva, dar copiii mei vor avea această şansă”, a declarat profesorul Ted Berger.
Experţii speră că implantul va veni în ajutorul pacienţilor a căror activitate cerebrală a fost întreruptă prin leziuni locale sau accident vascular cerebral. În acelaşi timp, scopul suprem al cercetării este acela de a trata indivizii bolnavi de Alzheimer.

 Timpul.md via descoperă.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *