Externe

Circa 85.000 de persoane s-au refugiat din Nagorno-Karabah în Armenia, potrivit guvernului Erevan

Circa 85.000 de persoane şi-au găsit refugiul în Armenia după ce Azerbaidjanul şi-a impus controlul asupra regiunii disputate Nagorno-Karabah, în Caucazul de Sud, a anunţat vineri, 29 septembrie, guvernul de la Erevan, informează Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt a guvernului armean, Nazeli Baghdasarian, a declarat vineri că aceştia sunt oameni care au fost forţaţi să-şi părăsească locuinţele.

Astfel, potrivit unor informaţii oficiale dar imposibil de verificat, potrivit DPA, 120.000 de armeni locuiau în Nagorno-Karabah. Azerbaidjanul, care este condus de un regim autoritar, şi-a impus, în urma unei ofensive militare săptămâna trecută, controlul total asupra regiunii, control contestat vreme de decenii.

Republica Arţah, nerecunoscută pe plan internaţional şi care a guvernat în Nagorno-Karabah, a capitulat şi apoi a declarat săptămâna aceasta că îşi va înceta existenţa de la 1 ianuarie 2024.

Atât guvernul azer, cât şi Rusia – care era considerată puterea protectoare a Armeniei – au declarat că nu sunt motive ca oamenii să plece din Karabah. Însă armenii din Nagorno-Karabah se tem de persecuţii şi violenţă din partea Azerbaidjanului, notează DPA.

În plus, există o dimensiune religioasă a problemei, în condiţiile în care armenii sunt creştini ortodocşi, iar azerii sunt musulmani.

De asemenea, în timpul unei şedinţe de guvern care a avut loc joi seara la Erevan, prim-ministrul armean Nikol Paşinian a acuzat Azerbaidjanul de ”epurare etnică”. ”Analiza situaţiei arată că în următoarele zile nu vor mai exista armeni în Nagorno-Karabah”, a spus Paşinian.

Potrivit unor surse din guvernul armean, un centru umanitar pentru refugiaţi a fost înfiinţat lângă Nagorno-Karabah, iar oamenilor li s-a oferit adăpost acolo.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *