Comentariu

„Circul” ar putea strânge bani pentru Circ

Pe lângă râs cu lacrimi: şoc, perplexitate, tristeţe copleşitoare, nelinişti metafizice şi aporii.

Dacă lipseşti o săptămână din Moldova, fără televizor şi fără internet, când te întorci ai impresia că ai aterizat pe altă planetă. Desigur, dacă eşti mai sensibil – nu e nevoie să lipseşti. Poţi să păţeşti asta zilnic. Deschizi televizorul, îţi aduci un strugure sau o bere, cauţi ştirile şi spectacolul începe.

Să vă dau un exemplu. Un mixaj de săptămâna trecută cu cele mai incredibile ştiri. Mai întâi îl văd pe Şoltoianu care spune: „Am tras, am tras, dar nu sunt vinovat”. Aici avem deja o contradicţie flagrantă. Pare titlu de film (sau de manea!). Şi 007 trage fără vină. Pe lângă născuta aporie, se dezvăluie şi hilarul unei astfel de declaraţii.

După care apare la televizor Diana Rotaru să ne spună că a pregătit un videoclip cum n-a văzut Moldova. Dând explicaţii, mai afirmă că apare îmbrăcată pentru cei ce vor să o vadă îmbrăcată, şi dezbrăcată pentru cei ce vor să o vadă dezbrăcată. Eu totuşi cred că Moldova a mai văzut aşa ceva.

Câte n-a văzut Moldova? Ştim cu toţii că se strâng bani pentru Circ. Dar oare mai avem nevoie de circ? Probabil ăsta e motivul pentru care Parlamentul vrea să voteze legi noi, acum când în Moldova nevoia unui preşedinte a devenit stringentă. Legi care – avem noi impresia – ar trebui să ne scoată din… Fraţilor, ştiţi ce legi se votează în Parlamentul Moldovei? Să nu îţi aniversezi ziua de naştere la serviciu. Caragiale ar fi copleşit!
Şi probabil peste măsură de copleşit ar fi, când ar afla că Valeriu Saharneanu, după ce i-a făcut pe comunişti paraziţi, a fost ameninţat de către Oleg Reidman că „o ia la bot”. E drept că Valeriu Saharneanu avea în vedere inactivitatea comuniştilor din ultima jumătate de an. Inactivitate plătită cu salarii întregi din bugetul statului. Mihai Ghimpu i-a întors-o lui Reidman: „Vă rog să vă ţineţi pumnii acasă, că… ştiu că sunteţi tare fricos!”. Tovarăşul Sergiu Stati a intervenit cu noţiuni din politologie ca să îl lămurească pe Saharneanu că există termeni care permit, şi cumva legiferează, boicotul prin absenţă. După care a urmat apostrofarea absolut notabilă a lui Victor Popa: „Boicot, dar fără plata din bugetul de stat!”.

Tot acest circ a avut loc la o singură şedinţă a Parlamentului Moldovei! Şi tot ce am scris eu astăzi – la o singură ediţie de ştiri!

Să nu credeţi că asta e tot! În sala Parlamentului se urla în două limbi, cum s-ar fi cântat pe două voci la biserică. Pentru mine, care nu înţeleg rusa, asta a complicat un pic lucrurile şi a dat întregii întâmplări un aer de o mie de ori mai burlesc.

Domnilor parlamentari, dacă vreţi să salvaţi Circul, puneţi bilete de intrare la şedinţele din Parlament. Ca la spectacol, să venim şi noi! Până în iarnă facem nu doar Circul, dar plătim şi infrastructura! O să fim de acord şi cu salariile comuniştilor, însă doar cu o condiţie: să folosească în instituţiile statului limba de stat – recunoscută de Constituţie; să urle şi dumnealor în limba lui Eminescu, că nu toţi cunoaştem sau dorim „limba lui Lermontov” (îl citez pe Valeriu Munteanu) în Parlamentul Moldovei!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *