Ultima oră

CNAA va reexamina teza lui Stepaniuc

 CNAA a recunoscut în totalitate pretenţiile invocate de cei 79 de istorici, care au contestat teza de doctorat a politicianului şi s-a obligat să dea un răspuns clar asupra tuturor cerinţelor formulate, ne-a comunicat Mihai Taşcă. „Aştept ca CNAA să dea dovadă de curaj şi să demareze reevaluarea tezei şi iniţierea proceduri retragerii titlului acestui pseudo-savant”, s-a arătat el optimist. „Am impresia că CNAA nu mai este un organ de promovare a ştiinţei, ci unul care fabrică doctori, fără capacitatea de a recunoaşte, în cazul dat, că a comis abuzuri. Trebuia ca 79 de istorici să meargă în judecată pentru a mişca CNAA”, a mai declarat reclamantul.
„CNAA a recunoscut că a dat-o în bară prima dată. Să-i vedem decizia finală. Autorităţile sunt obligate să emită o decizie în termen rezonabil. Cred că, până la sfârşitul lunii aprilie, vom avea un verdict final”, a spus avocatul reclamanţilor Alexandru Postică.
La 11 decembrie 2009, TIMPUL a publicat articolul „Istoricii detestă falsul, plagiatul şi incompetenţa lui Victor Stepaniuc”, semnat de 79 de istorici, care au cerut ca CNAA să creeze o comisie de experţi nepărtinitori, pentru a studia toată documentaţia ce a stat la baza promovării doctoratului lui Stepaniuc, unde au existat numeroase încălcări. Istoricii au solicitat re-expertizarea tezei. Potrivit lor, aceasta conţine plagiat, mistificarea şi falsificarea surselor de arhivă, opinii unilaterale şi trunchieri. Deoarece instituţia care se ocupă de acreditarea cadrelor ştiinţifice nu a răspuns solicitării nici după expirarea termenului legal, istoricii au cerut instanţei de judecată să oblige CNAA să le satisfacă demersul.
Ex-comunistul Victor Stepaniuc şi-a susţinut public teza de doctor în istorie („Evoluţia statalităţii moldoveneşti în epoca contemporană”) la 30 noiembrie 2007, la Academia de Administrare Publică de pe lângă preşedintele RM.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *