Cultură

Colea Răutu „prezintă” Zilele Filmului Românesc la Chișinău

Asociația Cineaștilor Independenți din Republica Moldova „Alternative Cinema” și compania de producție cinematografică ROVA FILM (România), susținuți de ICR Chișinău „Mihai Eminescu” și-au propus să dedice cinematografiei românești un eveniment care arată legătura cinematografică de pe cele două maluri ale râului Prut. Despre cum a ajuns Colea Răutu să „ prezinte” evenimentul ne va povesti Dumitru Grosei, directorul „Alternative Cinema” și unul din organizatorii Zilelor Filmului Românesc.

Dumitru Grosei, regizorul basarabean, împreună că Marian Crișan, directorul studioului Rova Film din România, s-au gândit acum doi ani să organizeze un eveniment dedicat filmului românesc la Chișinău. Chiar dacă până acum au avut loc și alte evenimente dedicate cinematografiei românești, regizorii au spus că „Zilele Filmului Românesc” va fi un eveniment mai modest, dar cu un conținut mai calitativ.

„Noi am conceput un eveniment care ar aduce în prim-plan filmele de succes al Noului Cinema Românesc și inclusiv filmele clasice românești, propuse pentru acest program de Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România (UARF). Am hotărât să facem un fel de cadou pentru publicul de aici”, afirmă Dumitru Grosei.

„Scopul nostru nu a fost să facem bani, ci un eveniment cultural”

Filmele care urmează să ruleze timp de cinci zile vor fi prezentate gratuit publicului. Chiar dacă o parte din proiecțiile cinematografice au fost cumpărate din banii organizatorilor, filmele vechi au fost oferite fără bani, iar aceasta a fost una din condițiile puse de Arhiva Națională de Filme și Centrul Național de Cinematografie din România. Totodată, regizorul a precizat că bani din cultură nu se fac. „Cultura are alte câștiguri. Ea poate schimba și transfigura oamenii, îi face calitativ mai buni și mai delicați. Da, cultura și spiritualitatea nu sunt pe bani. Ele necesită investire de bani. Noi vrem să aducem niște filme de artă care propun niște probleme. Iar, scopul nostru nu a fost să facem bani, ci un eveniment cultural”, spune regizorul.

Cineaști din prima linie

Organizatorul a recunoscut că regizorii din România i-au propus să organizeze ulterior și alte premiere de film aici în Chișinău, ca cinematografia moldovenească care este anemică, să fie cât de cât conectată la vârfurile cinematografiei. În această ordine de idei, regizorii care își vor prezenta creațiile cinematografice în cadrul „Zilelor Filmului Românesc” vor fi Cristian Mungiu, Marian Crișan, Radu Jude, Corneliu Porumboiu și Radu Munteanu. Dumitru Grosei afirmă că aceștia sunt cineaștii care la această oră sunt în vogă și au luat premii la marile festivaluri internaționale.


Dumitru Grosei (stânga) cu Laurențiu Damian, președintele UCIN România, fostul său profesor de regie de la UNATC

Inițiatorul evenimentului a menționat și alte filme documentare – „Toto și surorile lui” de Alexander Nanău, filmul „QED” de Andrei Gruzinschi, destul de apreciate în străinătate. „Sunt foarte multe filme care merită aduse aici și prezentate publicului”, precizează Dumitru Grosei.

Basarabeanul Colea Răutu – imaginea primei ediții

Datorită acestui eveniment cultural, organizatorii și-au propus să contribuie la integrarea cinematografiilor de pe ambele maluri ale râului Prut în una singură. Mulți actori români care au făcut istorie în filmul românesc se trag din Basarabia: Colea Răutu, Iurie Darie și Ilarion Ciobanu. Exemplul lor demonstrează că cele două state românești pot găsi punți de legătură trainice pe marele ecran. Să nu uităm nici de legendele vii Stela Popescu și Tamara Buciuceanu Botez, de marii regizori Lucian Pintilie, Mircea Daneliuc, care, la fel, au legături de rudenie cu Basarabia. Acum poate foarte puțini știu, dar și Cristian Mungiu, regizorul care a luat patru premii la Festivalul de la Cannes (2007 și 2012) are părinți basarabeni. „Ne-am gândit să dedicăm fiecare ediție unei personalități din cinematografie și am început cu Colea Răutu – emblematic pentru cinematografia românească”, precizează cineastul.

Publicul țintă așteptat la eveniment sunt profesioniștii din domeniul filmului, viitorii cineaști și simpli doritori să vadă filme românești. Pe lângă creațiile cinematografice, în cadrul evenimentului vor fi organizate trei seminare care au ca scop stabilirea unui dialog între amatorii și profesioniștii din domeniu. Anul acesta, Marian Crișan, Valerian Sava și Florin Lăzărescu, cunoscutul scenarist din România, vor comunica cu cei interesați de cinematografie. La fel, va avea loc un seminar cu Nicolae Pojoga, profesor la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Moldova, care în viziunea lui Dumitru Grosei, are o abordare deosebită asupra fotogramei cinematografice.

Tinerii de etnie rusă interesați de „Zilele Filmului Românesc”

„Eu cred că publicul nostru iubește filmul românesc. Vreau să menționez că zilele trecute am avut parte de o surpriză. Un grup de tineri de etnie rusă din Moldova s-au arătat interesați de „Zilele Filmului Românesc” și au propus ca acesta să fie transmis în direct pe una din platformele pe care ei o administrează”, spune organizatorul. Chiar dacă creațiile cinematografice sunt în limba română fără subtitrări, pe tineri acest lucru nu i-a interesat. „Ei vor să cunoască cinematografia românească și chiar posedă limba română. În timp ce unii „naționaliști” se fac că nu văd evenimentul”, a conchis regizorul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *