Social

Comercianții materialelor de construcții sunt triști

Într-o dimineață am mers la două piețe de materiale de construcții din Capitală și am vorbim atât cu vânzătorii, cât și cu cei care cumpărau materiale, ca să aflăm dacă sezonul reparațiilor a început din plin.

Iurii, 40 de ani, vânzător materiale de construcții

Acum vara nu prea sunt vânzări. Sezonul de reparație este primăvara înainte de Paști și toamna după ce se duc copiii la școală, iar vara reparații nu prea se fac. În anii precedenți, într-adevăr, vara moldovenii făceau mai multe reparații. Dar de 2-3 ani, de când s-a început criza mai puternic, oamenii cumpără mai puțin. Vânzările au scăzut la jumătate. În alți ani, vara, la piața noastră magazinele erau pline de cumpărători, acum bate vântul. Nu contează tare mult prețurile, problema este că oamenii nu prea construiesc în ultima vreme, pentru că nu prea au bani. Poate oamenii au bani, dar au frică, nu știu la ce să se aștepte mai departe.

Natalia, 28 de ani, vânzătoare materiale de finisare
În ultimii ani, tot mai puțini moldoveni fac reparații, fiindcă au scăzut vânzările din cauza lipsei de bani. Ultimii trei ani merge în scădere fluxul de cumpărători. Noi aducem produse din Ucraina, România și Turcia. Moldovenii sunt selectivi și vor să investească în reparații, dar oricum aleg produse la prețuri mici.


În dimineața când am fost la piața de materiale, am observat mai mulți vânzători decât cumpărători

Vitalie, 40 de ani, vânzător instalații sanitare
Cu câțiva ani în urmă, vara erau cele mai multe vânzări. Acum peste tot scade numărul cumpărătorilor și nu se înțelege când moldovenii fac reparații. Noi vedem după numărul de populație, lumea e tot mai puțină, iar majoritatea pleacă din țară. Numărul populației a scăzut, lumea pleacă și nu mai vor să investească, se tem să mai deschidă afaceri. Nu se știe mâine ce va fi.

Stela, 46 de ani, satul Bălțata, Criuleni, cumpărătoare

Părinții noștri fac reparație și am venit astăzi să îi ajutăm. Nu facem reparație în fiecare an, dar când este nevoie. Acum facem reparație în blocul sanitar, schimbăm cada. Noi deja am pregătit o sumă de bani. Pentru blocul sanitar la țară numai cada ne costă trei mii de lei. Pot spune că pentru doi pensionari este mult. Ca să mai schimbi gresia sau faianța la un bloc sanitar, ai nevoie de cel puțin 15 mii de lei. Anul acesta am mai făcut lucrări la etajul doi, acolo am investit foarte mult, în jur de 40 mii de lei, dar investițiile au fost treptate, în timp de câțiva ani.

Nina, 27 de ani, vânzătoare de gresie și faianță
Cel mai des moldovenii fac vara reparații. Începând cu luna iunie, oamenii merg să caute ceva nou și la un preț bun. Eu lucrez aici în piață de zece ani și vă spun din câte am observat. Au scăzut poate un pic vânzările, dar toate au o explicație. Luna aceasta scade cu 5 la sută, iar luna următoare se recuperează. Până în luna octombrie sunt vânzări constante. Oamenii noștri fac reparație în fiecare an și preferă produse mai ieftine.

Alexei, 34 de ani, vânzător de uși
De trei ani nu se fac vânzări normale. Oamenii nu au bani. De vreo zece ani de când sunt aici la piață, pot spune că acum e mai greu ca niciodată. Arenda se mărește, iar vânzările scad. Pe an ce trece, este mai rău. Businessul nu mai este profitabil. Cândva în această piață magazinele aparțineau firmelor mici. Acum majoritatea sunt cumpărate de firme mari care au magazine în toată Moldova. Ele rezistă mai bine. Dacă nu au vânzări aici, au vânzări în altă parte. Iarna aici e totul mort, practic nu ai ce face, nici nu ai cu ce să te ocupi. În comparație cu alți ani este foarte slab. Nu sunt bani în țară, oamenii nu primesc salarii.


Comercianții spun că în ultimii ani tot mai puțini cumpărători vin la piața de materiale de construcții

Svetlana, 35 de ani, vânzătoare de tapete
Vara asta nu prea vin oamenii să facă cumpărături. Dacă în ceilalți ani mai erau vânzări, în acest an e mai slab. Și nu e vorba doar de moldoveni, mă uit și la cei care vin de peste hotare. Până acum veneau oamenii din Italia, Marea Britanie, Irlanda și făceau reparație, iar acum nu fac. Nu are lumea bani, sau chiar dacă are, se gândește să păstreze banii pentru mâncare, pentru o haină sau pentru plățile comunale care sunt foarte mari. Vânzătorii de produse alimentare se plâng de puțini cumpărători, iar noi cu materiale de construcții ce să mai spunem.

Dinu, 26 de ani, vânzător de uși
Vara mai mult se vinde, oamenii fac reparații că toți vin de peste hotare. În ultimii ani au apărut mai mulți comercianți, mai multe companii și vânzările au scăzut. Moldova e mică și e greu să te menții pe piață. Moldovenii continuă să facă reparație, chiar dacă se plâng că nu prea au bani.

Marina, 32 de ani, cumpărătoare, din Strășeni

Am venit din Strășeni să cumpărăm materiale de construcție pentru grădiniță. Din partea fiecărui copil a fost colectată suma de 600 de lei. Facem reparație în săli, blocul sanitar și bucătărie. Suntem gata să facem reparație, deoarece copiii noștri petrec la grădiniță mai mult decât acasă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *