Comisar UE: Nu trebuie să luăm măsuri la nivel UE împotriva E.coli
John Dalli a avertizat, de asemenea, că este împotriva dezvăluirilor informaţiilor care nu au fost verificate, argumentând că răspândirea fricii va afecta, în mod negativ, producătorii şi fermieri agricoli.
Totuşi, presa internaţională scrie că autorităţile canadiene au anunţat ieri primul caz suspect de infectare cu bacteria E.coli. "În Ontario există un caz suspect de E.coli, legat de epidemia din Europa. Este vorba despre primul caz din Canada", a declarat Arlene King, coordonatorul serviciilor sanitare locale, citat de AP. Bărbatul suspectat de infectare cu E.coli a călătorit recent în Germania, unde a mâncat produse alimentare locale, a spus King, fără a preciza despre ce alimente este vorba.
De altfel, suspiciunea de îmbolnăvire cu E.coli nu este prima din America de Nord. Centrul american pentru controlul şi prevenirea bolilor a anunţat că a înregistrat şase cazuri suspecte, patru dintre bolnavi călătorind recent în nordul Germaniei, iar ceilalţi doi fiind militari americani staţionaţi în Germania.
Eforturile de a găsi sursa focarului epidemiei provocată de bacteria E.coli, care a ucis 22 de persoane şi a îmbolnăvit 2200, încă mai continuă, mai ales că alte douăsprezece ţări au fost afectate de această epidemie.
în acelaşi timp, Dalli a admis că interdicţiile privind anumite produse a fost o problemă la nivel european. În acest sens, Rusia a interzis importurile de legume proaspete din UE. „Noi suntem în contact permanent cu ţările terţe, inclusiv Rusia şi îndemnăm Rusia să ridice interdicţia lor, deoarece nu este argumentată”, a declarat comisarul UE al Sănătăţii.
De asemenea, azi, la şedinţa extraordinară din Luxemburg, s-a luat în vedere problema sensibilă a compensaţiilor pentru fermieri, întrucât Spania spune că cere o compensaţie de 100% din partea Germaniei pentru pierderile uriaşe suferite de agricultori din cauza acuzaţiilor false, potrivit BBC.
Exportatorii de fructe şi legume din Spania au estimat pierderile la 225 de milioane de euro pe săptămână. Iar reprezentanţii altor ţări din Uniunea Europeană, de asemenea, au spus că agricultorii lor va avea nevoie de ajutor financiar după ce şi preţurile de vânzare scăzut.
Timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!