Companiile vinicole admise pe piața rusă vor putea începe exporturile după obținerea certificatelor ruseşti de calitate
Ministrul Agriculturii, Eduard Grama, a declarat că urmează procedurile ce trebuie să le treacă întreprinderile respective.
Solicitat de agenție, ministrul Grama a menționat că ”termenele exacte de reluare efectivă a exportului de produse vitivinicole nu pot fi estimate la moment. În urma vizitei de inspecție a reprezentanților Rospotrebnadzor cele cinci companii au primit dreptul de a prezenta pachetul de documente pentru procedura de obținere a permisiunii de comercializare a producției vitivinicole pe teritoriul Federației Ruse”.
Inspecția rusă Rospotrebnadzor a anunțat, pe 3 martie, că cinci companii vinicole din Republica Moldova au obţinut dreptul de a relua exportul pe piaţa Federaţiei Ruse. Alți doi producători îşi vor putea mări gama de produse pe care le livrează în prezent. Decizia a fost luată de către conducerea Serviciului federal rus în urma inspectării de către experții ruși a 13 companii vinicole din Republica Moldova la mijlocul lunii februarie.
Potrivit unui comunicat plasat pe pagina oficială a Rospotrebnadzor, a fost acceptată prezentarea probelor pentru obținerea permiselor pentru produsele livrate spre Federația Rusă de către companiile Cricova, Chateau Vartely, CASTEL MIMI, Moldiugvin și Lion-Gri. Totodată, companiilor KVINT și KAZAYAK-VIN, care deja au obținut dreptul de livrare a produselor vinicole în Federația Rusă, le-a fost permis să prezinte probele producției noi care anterior nu a fost exportată în Rusia.
Întrebat dacă ne putem aștepta la extinderea listei exportatorilor, Eduard Grama a spus că Ministerul Agriculturii este într-un contact permanent cu Rospotrebnadzor. ”Săptămîna trecută au fost expediate în adresa Rospotrebnadzor informații preliminare cu dosarele a altor 30 de întreprinderi care și-au exprimat interesul de a exporta producție vitivinicolă în Federația Rusă”, a adăugat ministrul.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, în prezent au dreptul de a exporta producție alcoolică pe piața rusă 11 companii, preponderent înregistrate în UTA Găgăuzia.
Ultimele restricţii asupra vinurilor moldoveneşti au fost impuse în toamna anului 2013. Ulterior, embargoul a fost anulat doar pentru cîteva companii din regiunea transnistreană. În urma instituirii embargoului din 2013, producătorii din ţara noastră au suportat pierderi de 20 de milioane de dolari şi s-au orientat spre alte pieţe de desfacere.
Sursa: Moldpres
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!